Filmintekijän suuret paineet

Nuoren ohjaajan M. Night Shyamalanin ja näyttelijä Bruce Willisin edellinen yhteistyö Kuudes aisti (The Sixth Sense, 1999) oli elokuva, josta kaikki alaa seuraavat puhuivat. Yhtäkkiä kuvaan oli astunut uusi elokuvantekijä, joka pienin, mutta uskomattoman mielenkiintoisin vedoin kertoi itse keksimäänsä jännittävää tarinaa. Syntyi uusi kauhuelokuvan alalaji, jonka puolesta kansalaiset äänestivät jaloillaan. Kuudes aisti on tuottanut tähän mennessä pitkälti yli 600 miljoonaa dollaria ja se on tällä hetkellä kaikkien aikojen yhdeksänneksi suosituin elokuva.

© 2000 Touchstone PicturesEdes jenkkielokuvan edellinen suuri uudistaja Quentin Tarantino ei päässyt paistattelemaan yhtä mairittelevassa valossa. Shyamalanin ja Willisin uutta kollaboraatiota onkin jo hartaasti odotettu ja paineet siltä osin, että onko ohjaaja pystynyt vielä parantamaan Kuudennesta aistista, ovat olleet hyvin suuret. Vastauksena voi todeta, ettei aivan, mutta kauaksikaan ei jäädä.

Willis on duunari David Dunn, joka ainoana selviää tuhoisasta junaturmasta. Hän on avioeron partaalla horjuva urheilustadionin turvamies, jonka elää päivästä toiseen lähinnä vain ajelehtimalla. Dunnin tapauksesta kiinnostuu Elijah Price (Samuel L. Jackson), joka sairastaa harvinaista luustonhaurastumista ja on näin Dunnin täydellinen vastakohta. Hänen luunsa paukkuvat ja sairaalareissut ovat arkipäivää, kun taas Dunn ei edes muista koskaan olleensa sairaana pois töistä. Price kiinnostuu Dunnista ja ottaa asiakseen selvittää, mistä tämän suorastaan yli-inhimillinen terveys johtuu. Loppu on taas täyttä Shyalamania, yllätyksellinen ja shokeeraava.

© 2000 Touchstone PicturesUnbreakable omaa kaikki samat peruselementit kuin Kuudes aistikin, kuvaustyyli suosii pienieleistä näyttelemistä, elokuvan sävyt ovat synkkiä ja tulkinnan yksityiskohdat vieläkin detaljimpaa aikaisempaan verrattuna. Jos tämä olisi Shyamalanin esikoiselokuva, se olisi loistava, mutta Unbreakablen ongelma on Kuudennen aistin liiallinen lainaaminen: näkökulmaa on synkennetty ja raadollistettu, muttei syvennetty. Myös juonen samankaltaisuus yliluonnollisine vivahteineen ja tarinan eläminen pienen pojan silmin on jo tuttua. Tosin itseltäänhän ei kukaan estä lainaamasta.

Kuudennesta aistista paljon pitäneitä suurehkot samankaltaisuudet varmasti vaivaavat, mutta niille, jotka tutustuvat Shyamalan-ilmiöön ensimmäistä kertaa, Unbreakable on vaivan arvoinen.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,3 / 6 henkilöä