Sumerilainen yö

Epätasaisen ohjaajan Sam Raimin (mm. Nopeat ja kuolleet, 1995) esikoisohjaus Evil Deadilla (1981) on oma paikkansa kauhuelokuvien historiassa sen omintakeisten kamera-ajojen ja iljettävien maskien ansiosta. Aika on kuitenkin auttamatta ajanut jo elokuvan ohi eikä ole suomalaiselle sensuuripolitiikalle kunniaksi, että aikanaan Evil Dead tuli meillä suoraan videolle naurettavaksi pätkittynä. Mukava tietysti, että nyt saadaan vihdoin se leikkaamatonkin versio.

Viisi nuorta lähtee viattomalle mökkimatkalle keskelle korpea. Samaisessa hökkelissä on kuitenkin tehty ammoisia sumerilaisia loitsukokeita ja nuorten muodonmuutokset alkavat. Elokuvan maskit ovat nykymittapuunkin mukaan varsin iljettäviä minibudjetista huolimatta.

The Evil DeadEvil Dead on Raimin ja myöhemmin televisionäyttelijänä kunnostautuneen Bruce Campbellin hengentuote ja ilman heidän kroonista uskoa projektin loppuun saattamiseen kauhuelokuva ei olisi saanut tärkeää, genren kehitykseen vaikuttanutta lisäänsä. Erityisesti metsässä tapahtuneet kamera-ajot (olkapäähän kiinnitetyn kameran kanssa juostiin pitkin pimeää metsää!) ovat sinänsä yksinkertaisesta toteutustavastaan huolimatta varsin vakuuttavia ja luovat pohjan Evil Deadin loppuun asti kestävälle epämiellyttävälle piinalle, joka ei päästä otteestaan. Kauhun harrastajien must-elokuva.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,6 / 5 henkilöä