Suuri valta, suuri vastuu

Hämähäkkimies 2 on huomattavasti hallitumpi ja toimivampi kokonaisuus kuin ensimmäinen elokuvasovitus Hämiksen seikkailusta. Siitä suurin kiitos kuuluu todennäköisesti ohjaaja Sam Raimille. Keski-iän portteja kolkutteleva, päätoiminen tuottaja-ohjaaja on sisällyttänyt kokemuksen mukanaan tuomaa tyylikkyyttä Hämiksen toiseen elokuvatulemiseen. Katsomiskokemus on nautinnollinen yhdistelmä melankolisia tunnelmia ja komeita toimintakohtauksia. Raimin aiemmat elokuvat Rakkaudesta peliin (1999) ja The Gift - Enne (2000) osoittivat miehen monipuolisuuden ohjaajana. Vähän kaikessa elokuvan tekemisessä mukana ollut Raimi todistaa viimeistään nyt, että osaa tehdä muutakin kuin kauhua.

Melissa Mosely & SPE Imageworks - © 2004 Columbia Pictures, Inc.Peter Parker (Tobey Maguire) jatkaa hellyttävänä nörttinä, jonka sisällä asustaa myös itsevarma toimintasankari. Hämähäkkimies 2:ssa Peteriä vaivaa identiteettikriisi, jota vahvistaa syyllisyyden tunne osallisuudesta sedän kuolemaan sekä ongelmallinen suhde rakastettu Mary Janeen (Kirsten Dunst) ja parhaaseen ystävään Harryyn. Peter heittää Hämähäkkimies-puvulla vesilintua, mutta uusi potentiaalinen vihollinen Doc Ock eli tohtori Otto Octavius (Alred Molina) muuttaa sankarin mielen. Pelissä on monien läheisten henki sekä myös Peterin oma tulevaisuus.

Melissa Mosely & SPE Imageworks - © 2004 Columbia Pictures, Inc.Hämähäkkimies 2 alkaa mielenkiintoisesti sarjakuvamaisilla kuvilla, joita olisi voinut Hulk-elokuvan tapaan sisällyttää muihinkin siirtymäosiin. Henkeäsalpaavat liitelyt Hämis-kameran mukana kaupungin yllä ovat kieltämättä toimivia, eikä leffassa esitetä turhaa väkivaltaa. Taistelukohtaukset ovat tarinan myötä motivoituja. Huumori on hienovaraista sanailua sekä Peterin kömpelön hahmon ohessa parodiseen toistoon perustuvaa. Komiikkaa olisi tosin voinut löytyä enemmänkin. Ihmissuhteiden käsittelyn verkkaisuus on sopiva kontrasti nopeatempoiselle toiminnalle.

Melissa Mosely & SPE Imageworks - © 2004 Columbia Pictures, Inc.Tobey Maguire on kasvanut upeasti epätodennäköisen sankarin rooliinsa ja tuo luonnenäyttelijän varmuudella esille rauhattoman miehen alun emotionaalisen kriisin. Alfred Molina tekee takuutyötä kaksijakoisena persoonallisuutena ja J.K. Simmons on hulvaton Daily Buglen ärjyvänä päätoimittajana. Naishahmoista joutuu antamaan hieman miinusta: he jakautuvat joko säälittäviin kirkujiin tai huokaileviin Hämis-faneihin. Myös Kirsten Dunst on ihmeellisen mitäänsanomaton tyttöystävän ja morsiamen rooliin istutetussa naispääosassa. Ainoastaan May-tätiä esittävän Rosemary Harrisin hahmossa on hieman rautamummon elkeitä. Peterin kostonhimoista ystävää, Harry Osbornea esittävälle James Francolle pedataan melko selvästi pahiksen roolia seuraavaan jatko-osaan.

Hämähäkkimies 2 -elokuvan mukana tuleva bonusmateriaali on ylitsevuotavaa ja monipuolista. Tekstitystä suomeksi ei tosin löydy, mutta mielenkiintoista katseltavaa senkin vastineeksi. Ekstroissa esitellään stuntteja, ohjauksen niksejä, Hämis-kameran toimintaa, visuaalisia efektejä, tarinaa ja henkilöhahmoja, pukusuunnittelua ja paljon muuta. Mukana on myös paljon puhetta sisältävä making of -dokumentti. Katsoja saa itse säädellä eri kamerakulmia kulissien takaisiin otoksiin sekä näkee alkuperäisiä piirroksia sarjakuvagallerioiden muodossa. Muiden elokuvatrailereiden lisäksi löytyy myös Sprider-Man 2 -pelin traileri. Lopuksi tarjoillaan tietokoneella toimiva dvd-rom, joka täydentää kokonaisuuden pressiarvioilla, mobiili-sisällöillä, online-pelillä sekä tietysti Hämähäkkimies 3:n esittelyllä. Tekijöiden mukaan Hämähäkkimies 2 on paitsi moraalinen opetustarina lapsille, mutta myös kunnioittava testamentti Stan Leen ja kumppaneiden perinnölle. Tiedä tuosta, mutta ainakin se on bonusmateriaaleineen täydelliseltä vaikuttava kulutustuote.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,9 / 8 henkilöä