Yksinäinen kostaja

Liam Neesonilla on Taken, Keanu Reevesilla John Wick ja nyt Denzel Washingtonilla on Equalizer. Antoine Fuquan ja Denzel Washingtonin neljäs yhteistyö The Equalizer 2 jatkaa heidän vuonna 2014 ilmestyneen toimintaelokuvan The Equalizer: oikeuden puolustaja tarinaa, joka päivitti vuosina 1985–1989 ilmestyneestä samannimisestä tv-sarjasta tutun hädässä olevia auttavan entisen erikoisagentin nykypäivään.

The Equalizer 2Robert McCallista (Denzel Washington) on tullut ensimmäisen elokuvan tapahtumien jälkeen aputarvitsevien puolustaja, joka yrittää siinä sivussa elää normaalia elämää ja lukea kirjallisuuden klassikoita. Hänen uusi työnsä kuskina mahdollistaa useiden hädässä olevien ihmisten kohtaamisen, mikä toimii samalla kuvastoltaan nyökkäyksenä Martin Scorsesen Taksikuskille (1976). Kun McCallin entinen CIA-kollega ja paras ystävä Susan Plummer (Melissa Leo) murhataan, hän ajautuu henkilökohtaisemmalle kostoretkelle, jossa vastassa ovat rikollisten lisäksi korruptoituneet agentit.

The Equalizer 2:ssa silmin nähden nuorentuneen McCallin taustaa yritetään avata ensimmäistä elokuvaa enemmän, mutta samat teemat vaimonsa menettäneestä ex-agenttista ovat tälläkin kertaa läsnä. Omankädenoikeutta jakavan McCallin toimia ei juurikaan kyseenalaisteta, vaan hänen hahmonsa on supersankarien tavoin syvempien moraalisten kysymysten pohdiskelun ulottumattomissa.

The Equalizer 2Fuquan ja Washingtonin edelleen parhaasta yhteisestä elokuvasta Training Daysta (2001) tutut elementit jengien toiminnasta, kieroista lainvalvojista ja brutaaleista ammuskeluista ovat läsnä myös The Equalizer 2:ssa. Väkivalta on elokuvassa melko graafista lähitaistelutekniikoita hyödyntävän McCallin ottaessa vastustajiaan nopeasti pois pelistä yksi kerrallaan.

McCallin lähipiiriin keskittyvä tarina on laajentunut Bostonista Washington DC:hen ja Brysseliin. The Equalizer 2:ssa on yllättävän vähän toimintakohtauksia suuren osan elokuvasta keskittyessä McCallin tavalliseen elämään ja keskusteluihin eri henkilöiden kanssa. Toimintakohtaukset ovat toteutukseltaan perinteisiä, mutta uskottavia ja ammuskeluiden sijaan ne ovat usein kaksinkamppailuita. Ainoastaan lopun Steadicam shot kamera-ajoa hyödyntävä toiminta jakso myrskyn keskellä olevalla saarella pääsee lähelle ensimmäisen elokuvan tyyliteltyjä toimintakohtauksia, joissa hyödynnettiin McCallin point of viewta ja erikoishidastuksia.

The Equalizer 2Pitkällä urallaan aikaisemminkin toimintaelokuvia erityisesti ohjaaja Tony Scottin kanssa tehneen Washingtonin karisma kantaa elokuvaa oikeudenmukaisen McCallin roolissa, jonka pimeämpään puoleen ainoastaan viitataan. Ashton Sanders McCallin nuorena ystävänä toimii paremmin kuin ensimmäisen elokuvan vastaavat hahmot kuvaten samalla afroamerikkalaista yhteisöä. Sandersin rooli ei silti ole samalla tavoin pysäyttävä kuin Moonlightissa (2016).

The Equalizer 2 on toimintaelokuvien keskitasoa, mutta sen muutamat mieleenpainuvat ja maanläheiset toimintakohtaukset tekevät siitä kiinnostavan verrattuna nykyään valtavirtaa oleviin erikoisefekteihin ja massiviisiin stuntteihin luottaviin elokuviin. Aina vakuuttava Denzel Washingtonin esittämässä ikääntynyttä kostajaa tekee siitä genressään katsomiskelpoisen elokuvan.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2 / 4 henkilöä