Kutsukaa McCall

Antoine Fuquan ohjaama tuore toimintatrilleri The Equalizer perustuu samannimiseen vanhaan televisiosarjaan, jota Suomessa nähtiin nimellä Kutsukaa McCall. Siinä Edward Woodwardin esittämä keski-ikäinen ex-agentti selvitteli hädänalaisten puolesta eri epäkohtia tarvittaessa kovin ottein. Sarjan nimi oli myös sanaleikki, joka perustui käsiaseen slanginimitykseen tasoittaja". Käsiasehan antaa jokaiselle tasapuolisen mahdollisuuden puolustaa itseään fyysisesti voimakkaammalta ja isommalta hyökkääjältä. Jos aseiden hallussapidosta tehdään rikos, niin silloin vain rikollisilla on hallussaan ase.

The EqualizerSarjasta on jäljellä lähinnä lähtöasetelma. Denzel Washingtonin elokuvassa esittämä McCall on huippukoulutettu ex-tiedustelupalvelun jäsen, joka päättää käyttää kykyjään tasoittamaan puntteja ja kostamaan niille, jotka sortavat heikkoja. Alkuperäissarjan ystäviä ei välttämättä miellytä, että sen miljööstä ja dekkarityylisemmästä tunnelmasta ei ole paljoakaan jäljellä, ei edes päähenkilön ihonväriä. Nykykatsojista kovin moni originaalia tuskin edes muistaa.

Originaalisarja toimi enemmänkin perinteisen etsiväsarjan formaatilla toimintakohtauksilla höystettynä. Uutuuselokuva on astetta tuimempi ja karheampi tulkinta, jossa toimintatrillerin seasta pilkahtaa ripaus draamaa. Roolihahmonsa nahkoihin uppoutuva Washington on hyvä valinta rooliin, joka voisi mennä helposti pilalle, jos hänen tilallaan olisi omasta itsestään koko ajan tietoinen action-stara. McCall kun ei ole letkeä läpänheittäjä vaan vakavasti asioihin suhtautuva ammattilainen.

The EqualizerSekä älyllinen että tunteen tasolla hahmoa tavoittava valmistautuminen on tuttua Washingtonille, jolla on aina ollut varsin vakavan miehen maine. Washingtonin no-nonsense -asenne onkin toiminut aina hyvin toiminnallisemmissakin rooleissa, koska hänen tyylinsä luo jo itsessään mielikuvia vakavammasta, realistisemmasta toimintadraamasta vaikka tarina olisikin täyttä fantasiaa.

The Equalizeriin astetta tylympi ja jopa kliinisempi linja sopii mainiosti. Vaikka asetelma rikollisia kurmottamaan alkavasta ja puntteja avuttomien puolesta tasoittavasta yksinäisestä kostajasta onkin vigilanttielokuvien peruskauraa, niin maanläheisempi tarina sekä muut vahvat draamanäyttelijät antavat peruskuvioihin lisää sävyjä sekä monipuolistavat kerrontaa.

The EqualizerSivurooleista merkillepantavin on 17-vuotiaan Chloë Grace Moretzin rooli. Nuoren, kauniin ja lahjakkaan Moretzin elokuvavuosi on tänä vuonna ollut harvinaisen vilkas ja moniulotteinen. Tätä kirjoittaessa Moretzin tähdittämiä elokuvia pyörii peräti kolme kappaletta samaan aikaan teattereissa. Clouds of Sils Mariassa hänet nähdään kunnianhimoisen näyttelijän roolissa ja Jos vain jäät -elokuvassa hän esittää vakavasti loukkaantunutta nuorta sellistiä. The Equalizerissa Moritz on Teri-niminen venäläismafian alistamana teiniprostituoitu.

Monta roolia, mutta määrä ei vaikuta laatuun, sillä Moretzin roolisuoritus on nytkin vakuuttava. Paikoin se tuo mieleen jopa etäisiä kaikuja Taksikuskista, jossa vielä nuorempi Jodie Foster esitti teini- tai oikeastaan lapsihuoraa, joka kätki kovan ulkokuoren alle kokemansa traumat. Moretz tutustui rooliaan varten alan ex-ammattilaisiin ja haastatteli rooliaan varten kadulta pelastettuja teinejä.

The EqualizerNäyttelijäsuoritukset kantavat pitkälti elokuvaa ja hyvä niin, sillä ohjaaja Fuqua on muutenkin urallaan ollut erittäin riippuvainen elokuviensa esittäjäkaartista. Aiempi yhteistyö Washingtonin kanssa Training Dayssa tuotti hyvää jälkeä, mutta vastaavasti King Arthur ja viimevuotinen kankea Olympus Has Fallen jättivät kylmäksi. Fuqua vastaa sujuvasta visuaalisuudesta ja sutjakkaasti rullaavasta kerronnasta, mutta näyttelijöiden luonneohjaajana hän ei ole kaksinen, joten on parempi mikäli kokeneet, monipuoliset näyttelijät, kuten Washington, pystyvät ottamaan vastuuta.

Elokuvaa olisi voinut tiivistää yli kahden tunnin mitastaan intensiteetin lisäämiseksi, mutta kokonaisuutena The Equalizer on silti vahva vigilanttielokuva, jonka säntillisen systemaattiseen päähenkilöön ja hänen motiiveihinsa on helppo samaistua. Suomenkin arjessa olisi tarvetta asiansa osaaville heikkojen ja vähäosaisten puolustajille aikana, jolloin oikeuslaitos minimituomioineen ei siihen tunnu pystyvän tai haluavan, eikä poliiseille haluta jättää päättäjien toimesta riittäviä resursseja tehdä työtään.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,5 / 6 henkilöä