Elämä kehässä

Uransa huipulla olevaa raskaan keskisarjan ottelijaa Billy Hopea (Jake Gyllenhaal) kohtaa tragedia. Lastenkodissa kasvaneen nyrkkeilijän vaimo (Rachel McAdams) menehtyy, ja miehen elämä ajautuu syöksykierteeseen. Koti lähtee alta ja tytär otetaan huostaan. Laitakaupungilla nyrkkeilysalia pitävän valmentajan (Forest Whitaker) avulla mies kuitenkin ottaa elämänsä haltuun ja palaa kehään pelastaakseen uransa ja perheensä.

SouthpawSouthpaw (2015) on elokuva, josta tekisi mieli pitää. Se toimii karismaattisen miespääosan varassa, kuten ohjaaja Antoine Fuquan parhaat: Richard Geren tähdittämä Brooklyn’s Finest (2009) ja Denzel Washingtonin Training Day (2001) sekä The Equalizer: oikeuden puolustaja (2014). Ammattinyrkkeilijän näköiseksi itsensä treenannut Gyllenhaal tekee Billy Hopesta uskottavan katujen kasvatin, jolta puuttuu kyky hallita tunteitaan ja elämäänsä. Forest Whitaker ja Rachel McAdams tukevat Gyllenhaalia rutiininomaisesti mutta huolella.

Fuqua osaa myös tehdä vahvoja ja tyylikkäitä kohtauksia. Näitä ovat erityisesti elokuvan toiminta- ja nyrkkeilyjaksot. Hienoa autenttisuutta luo esimerkiksi ohjaajan tapa kuvata osaa otteluista tv-lähetyksen tavoin. Valitettavasti Fuqua tekee silti vain niin hyviä elokuvia kuin saa käsikirjoituksia. Southpaw’n kirjoittanut Kurt Sutter on ollut aiemmin vastuussa hittisarjoista Sons of Anarchy (2008–2014) sekä Shield – Lain varjolla (2002–2008), joten taitoja todistettavasti löytyy. Televisioura saattaa kuitenkin olla riippakivi.

SouthpawElokuvan rikkauksista ryysyihin -aseteleman rakentaminen vie sen kahden tunnin kestosta puolet, mutta takaisin kehään selvitään kiireellä, käytännössä yhdellä montaasilla. Southpaw on täynnä hahmoja, juonenkäänteitä ja teemantynkiä, jotka kaikki jäävät pelkän maininnan tasolle. Kun Fuqua ei ehdi kehittää mitään aiheistaan pidemmälle, jää tarinasta jäljelle tyylitelty melodramaattinen luuranko, joka tuntuu lopulta harmittavan paljon nyrkkeilyelokuvien kliseiden toisinnolta. Kenties käsiksessä olisi ollut paremmat ainekset minisarjaan?

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2 / 2 henkilöä