Paha, pahempi, poliisi

Ethan Hawke esittää Jake Hoytia, nuorta poliisia, joka kunnianhimossaan haluaa mukaan poliisin huumeosaston erityisjoukkoihin. Tämä kun näyttää tarjoavan nopeimman tavan ylennykseen. Kova koulutus alkaa ensimmäisenä päivänä, kun uusi esimies (Denzel Washington) näyttää, miten hommat oikeasti hoituvat. Kaduilla vallitsee melkoinen vilinä ja hyvän ja pahan rajat tuntuvatkin yhtäkkiä kovin häilyviltä.

© 2001 Warner BrosTraining Day kuuluu ilmaisultaan suorastaan hyperrealistisiin elokuviin, vaikka ei tarkoituksella teekään hyppäystä puolidokumentaariselle puolelle. Siinä toiminta tapahtuu hyvin kirkkaassa auringonpaisteessa ja ote on yleisesti kovin uskottava. Poliisitkin ajavat hydraulisesti tehostetuilla amerikanraudoilla ja taustalla pauhaa raskas rock ja rap. Training Day on kuitenkin vain elokuva, jota ilmennetään sillä, että katu-uskottavuutta lisätään ottamalla näyttelijöiksi rap-artisteja (mm Snoop Dogg ja Dr Dre).

© 2001 Warner BrosKeskipisteessä elokuvassa on kunnianhimon ja moraalin ristiriita, joka aiheuttaa nuorelle poliisille melkoisia vaikeuksia, kun hänelle hyvin hitaasti käy ilmi, ettei maailma ole niin puhtoinen kuin mitä hän on uskonut. Kuinka pitkälle Jake on valmis menemään edistääkseen omaa uraansa ja onko lavealta tieltä oikeasti paluuta? Valitettavasti roolihahmoista ei ole tehty niin vahvoja, että tämä ongelma kantaisi koko kaksituntisen elokuvan keston. Periaatteessa hyvä ajatus tiivistää elokuvaan yhden ainoan päivän tapahtumat ei tässä toimi samalla lailla kuin esimerkiksi Schumacherin Rankka päivä -elokuvassa. Kahteen päähenkilöön nojautuminen ei anna mahdollisuutta kaivaa syvälle sielun syövereihin.

Denzel Washington on elokuvan moottori, vaikka ei päähahmo. Syventääkseen tähtikuvaansa hänen on jo aikakin tehdä aikaisempaa pahempia rooleja. Denzel kun on pysyttäytynyt kovin puhtoisena viime vuodet. Tähtikuvan muutokseen Training Day soveltuukin aika hyvin, muuta antia elokuvassa kun ei liiemmin ole. Eihän leffa huono ole, mutta jotenkin tuntuu tarpeettomalta.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,7 / 6 henkilöä