Puuduttava kostoretki

Tarkka-ampujat ovat pelätty ammattiryhmä sotatantereilla. Jotkut tosielämän salakytät ovat sotahullujen piireissä myyttisiä henkilöpalvonnan kohteita. Vaatii paljon, jotta pystyy pamauttamaan luodin vihulaisen otsaan puolentoista kilometrin etäisyydeltä. Shooter ei elokuvataiteena yllä snaipperimaisen taidokkaisiin laukauksiin, vaan ampuu varman päälle haulikolla tynnyriin.

© 2007 Paramount PicturesShooter perustuu Stephen Hunterin kirjaan Point of Impact. Bob Lee Swagger (Mark Wahlberg) on entinen merijalkaväen tarkka-ampuja joka joutuu mukaan salaliittokiemuroihin. Eversti Isaac Johnson (Danny Glover) värvää erakoituneen Swaggerin pelastamaan presidentin salamurhaajalta. Huomattuaan tulleensa lavastetuksi tappajaksi Swagger aloittaa kostoretken puhdistaakseen maineensa.

Kuningas Arthurin ja Training Dayn ohjaaja Antoine Fuqua osaa jyrätä. Toimintaelokuvan pitää kuitenkin olla jäntevä ja kierroksia nostattava loppuun asti. Ylipitkä Shooter tukehtuu ennalta arvattaviin juonikulkuihinsa. Loppua venytetään turhaan liittämällä mukaan kaikki mahdolliset kliseiset välienselvittelyt ja eksoottiset ammuntaympäristöt.

© 2007 Paramount PicturesMark Wahlbergilla on sympaattiset, karuhkot kasvot ja kroppa kunnossa, mutta Shooterissa hän ei saa puolelleen. Tarinan maailman epäuskottavuus syö samaistumismahdollisuuksia. Swaggerin selviytymistemput ovat utopistisia. Presidentin murhayrityksestä epäilty monialaekspertti Bob Lee sukkuloi ympäri Amerikkaa hankkien aseita ja varusteita liian vaivattomasti.

Swaggerissa on hieman enemmän monisärmäisyyttä kuin actionsankarissa yleensä. Bob Lee on punaniskapatriootti, jonka kasvottomat markkinavoimat pettävät. Shooter on suorastaan yhteiskuntakriittinen, mutta ei vain herätä tunteita kaavamaisuutensa takia. Elokuva tarjoaa laitonta väkivaltaa ainoaksi vaihtoehdoksi vääryyttä vastaan. Shooterin ruumisluku nousee koviin kaatosaldoihin.

Tappava Ase -elokuvien Danny Gloverista jää mieleen lähinnä lonksuvat tekohampaat. Michael Peña tekee perussuorituksen Bob Leen aisaparina. Paukuttelukohtausten äänenvoimakkuus lähenteli kipukynnystä. Teatterit tavoittelevat turhaan lisäelämyksiä nostamalla volyymia. Äänen määrän sijaan pitäisi kiinnittää huomiota miksauksen laatuun.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2 / 5 henkilöä