Susi kyttä

Kovia poliisielokuvia tehdään harvakseltaan. Parhaimmillaan nämä elokuvat ruotivat kovaotteisesti yhteiskunnan rappiota ja mädännäisyyttä, huonoimmillaan ne ovat lapsellisen kirkasotsaisia jeesusteluja. Training Day on kumpaakin.

Elokuva keskittyy perinteiseen mestari-oppipoika-asetelmaan, jossa huumeyksikön vastaava Alonzo (Washington) saa tehtäväkseen kasvattaa nuoresta Hoytista (Hawke) tulevan seuraajansa. Katujen koulimalla Alonzolla on muitakin kuin puhtaita jauhoja pussissaan ja miesten arvomaailmat ajautuvat vastakkain.

© 2001 Warner Bros.Muutaman jymistelyn (Syötti, Replacement Killers) ohjanneelta Antoine Fuqualta Training Day on oivallinen taidonnäyte. Rosoisten kuvien, piinaavien äänten ja autenttisten paikkojen avulla ohjaaja luo realistisen atmosfäärin sujuvalle kerronnalle. Audiovisuaalisesti elokuva on kohdallaan, mutta jälleen kerran käsittämätön käsikirjoitus pilaa kaiken. Lopputulosta eivät pelasta edes ohjaajan ja näyttelijöiden kunnioitettava työ, kun käsikirjoittaja David Ayer ei ole osannut pitää oikeamielistä Hollywood-pupua poissa tarinansa lopusta.

© 2001 Warner Bros.Sen verran monta kaunistelematonta totuuden repliikkiä kovapintaiselle Alonzolle on elokuvaan kirjoitettu, että teos ehtii tapailla jo sellaisten mestaritöiden tasoa, kuten William Friedkinin Elää ja kuolla L.A.:ssa (1985) ja Abel Ferraran Paha poliisi (1992). Washingtonin hahmossa kiteytyy paljon samoja moraalisia kysymyksiä kuin Keitelin komisariossakin, ja pohdittaessa poliisijärjestelmän toimivuutta lain veteen piirretyllä rajalla ollaan hyvin friedkiniläisellä linjalla. Itse asiassa Training Day astelee asetelmissaan hyvin samoilla poluilla kuin Elää ja kuolla L.A.:ssa. Jenkkilässä ei ilmeisesti enää olla kuitenkaan valmiita lopulliselle järjestelmän kritiikille, tai käsikirjoittaja on vain ollut tyystin näkökulmaton tumpelo.

Training Dayn dvd-painos on laadultaan hyvä. Vaihteeksi Making of -dokumentissakin on jotain katsomisen arvoista ja poistetut kohtaukset paljastavat tarinasta syviä ja pohtiviakin yhteiskunnallisia juonteita. Mikäli elokuvan loppu olisi ollut realistisen linjan mukainen, poistetut kohtaukset olisivat olleet tarinassa turhaa painolastia, mutta nyt elokuvan kompastuessa läpilööperiin loppuratkaisuun nämä poistetut kohtaukset olisivat tuoneet tarinaan tarvittua selittävää syvyyttä.

Amerikan rehdin sympaattiselle kirkasotsalle Denzel Washingtonille Alonzon rooli oli tyylikäs valinta ja varmasti tietoinen riskinotto, joka kannatti ainakin yhden Oscar-pystin verran. Oliko miehen roolityö, kun sitä vertaa William Petersenin tai Harvey Keitelin vastaaviin suorituksiin, todellakin pystin arvoinen, sen voi jokainen päättää itse.

DVD / kuva: 16:9 Anamorfinen Widescreen 2.35:1; ääni: Dolby Digital 5.1; tekstitetty; Special Features: Cast & Crew, Commentary (Fuqua), The Making of Training Day Documentary (15’04"), Additional Scenes (12’36"), Alternate Ending (4’49"), Theatrical Trailer (2’22"), Music Video "#1" by Nelly (4’13"), Music Video "Got You" by Pharoahe Monch (4’23").

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,7 / 6 henkilöä