Paljon enemmän kuin puutarhanhoitoa

Pian ovat taas käsillä ne ajat, kun puutarhahullut säntäävät puutarhoihinsa möyrimään. Sitten alkaa kuulua: katso tätä! Katsos tätä! Tulepa katsomaan tätä! Tulen. Juu juu.. Sitä kestää niin kauan kuin mahdollista. Heitä on yhä enemmän.

Eedenistä pohjoiseenOhjaaja Virpi Suutari haaveili kolme vuotta sitten elokuvasta, joka kertoisi puutarhaihmisistä. Nyt elokuva saa ensi-iltansa. Se tulee siis hyvään aikaan. Ja sille on ollut muutakin tilausta.

Dokumenttielokuva Eedenistä pohjoiseen (2014) kertoo puutarhanhoitoon hurahtaneista pariskunnista. Komediallisia sävyjä tulvivassa rakkauselokuvassa kurkistetaan pitkien parisuhteiden iloihin ja suruihin.

Pariskunnat jakavat puutarhansa tarinan ja samalla tarinan itsestään. Yhdelle puutarhan hoito on terapiaa rakkaan menetyksestä ja toiselle voimanlähde työelämään. Mies vaipuu puutarhassaan hypnoosiin löytäen vaimonsa entisestä elämästään. Nainen repii rikkaruohoja hyttysverkko päässään läpi yön. Puutarhat ilmentävät suomalaisten luonteita: tärkeää on symmetrinen kivipolku, suojainen oleskelupaikka tai luonnonvarainen puutarha. Heitä yhdistää rakkaus luontoon ja kumppaniin.

Eedenistä pohjoiseenPuutarha on elämän monimuotoisuus ja luopumisen kohtauspaikka. Siellä yhdistyy kaikki.

Eedenistä pohjoiseen on kevyt ja huumorin sävyttämä. Niin, mitä mieltä puoliso on, kun toinen puolisko hoitaa ja puolustaa intohimoisesti aluettaan?

"Emännälle pitäisi jo jonkinlaisia rajoituksia laittaa, muuten homma karkaa käsistä," elokuvassa esiintyvä Veikko kiteyttää olennaisen.

Vaikka elokuva on ilon, rakkauden ja hedelmällisyyden ylistys, siinä ei unohdeta surua ja kuolemaakaan. Pirjon ja Markun puutarha ei olisi syntynyt ilman sitä.

Eedenistä pohjoiseenPariskuntien välille kehittyy vahva yhteys, he kuuntelevat ja lohduttavat toisiaan. Puutarha on portti monenlaisiin arkisiin kamppailuihin. Mikä tärkeintä, ilman moralisointia ja osoittelemista.

Virpi Suutari tuo elokuvallaan esiin asioita, jotka ovat väliaikaisia, mutta välttämättömiä olemassaolon mielekkyydelle. Päähenkilöt tekevät paljon työtä puutarhoissaan, vaikka työn tulokset voivat kadota nopeasti. Niin kauan kuin kädet ovat syvällä mullassa, tuntee olevansa elossa. Se välittyy vahvasti.

Eedenistä pohjoiseen on kertomus kauneudesta, selviytymisestä ja fyysisen työn merkityksestä. Pariskunnat kiistelevät, kumman tapa hoitaa puutarhaa on oikea, mutta tarvittaessa he taistelevat yhteisessä rintamassa tuulimyllyjä ja tuholaisia vastaan.

Eedenistä pohjoiseenPuutarhanhoito on välttämätöntä. Parisuhteella tai ilman.

Myös Virpi Suutarilla on puutarha, jota hän on pitkään hoitanut. Hän on omistanut elokuvansa puutarhanhoitoa rakastaneelle isälleen.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 4 / 4 henkilöä