2024: Kotimaisissa vuoden katsotuin elokuva Myrskyluodon Maija joutui taipumaan Levottomalle Tuhkimolle.
Merkityksellisten elokuvien vuosi
Viime vuosi oli elokuvateattereissa edellistäkin hiljaisempi. Siinä missä vuonna 2023 elokuvateattereissa kävi runsaat seitsemän miljoona katsojaa, vuonna 2024 jäätiin reilusti seitsemän miljoonan alle. Laskua voi selittää isojen Hollywood-hittien vähäisyydellä, mutta juurisyynä taitaa piillä koronavuosien tuoma muutos katsomistottumuksissa: yhä useammin elokuvia katsotaan jostain muusta formaatista kuin valkokankaalta. Eikä kysymys ole välttämättä vain katsojien laiskuudesta ja mukavuudenhalusta, vaan monen kohdalla puhtaasti rahasta. Kun elokuvalipusta joutuu pahimmillaan pulittamaan yli kaksikymmentä euroa, taloudellinen kannustin kotikatselulle on ilmeinen.
Mutta eivät katsojatilastot pelkkää murheenalhoa ole. Myönteinen näkökulma löytyy kotimaisista elokuvista, sillä ne toivat teattereihin liki kolmanneksen kaikista katsojista. Myrskyluodon Maija oli viime vuoden katsojamenestys lähes puolella miljoonalla katsojallaan, eikä se ollut ainoa yleisöä kiinnostanut suomalaiselokuva, sillä kymmenestä katsotuimmasta elokuvasta puolet oli kotimaisia.
Katsojatilasto on harvemmin korreloinut Film-O-Holicin perinteisen vuosilistauksen kanssa, mikä suorastaan korostui vuoden 2024 elokuvien kohdalla. Dyyni: Osa kaksi on ainoa katsojatilaston kärkikymmenikön elokuva, joka löysi tiensä myös Film-O-Holicin vuosilistauksen top-kymppiin, ja siinäkin vasta sijalle yhdeksän. Kärjessä juhlivat aivan muut elokuvat. Sellaiset, joita voisi kuvailla sisällöiltään merkityksellisiksi.
Vuoden elokuvan titteli oli kahden kauppa. Viime vuoden tammikuussa ensi-iltansa saaneet The Zone of Interest ja The Holdovers kävivät tiukan kamppailun. Jälleen kerran tasainen suorittaminen oli ratkaisevaa. Vaikka The Zone of Interest keräsi vain yhden ykkösnoteerauksen, se löytyi useimpien äänestykseen osallistuneiden listoilta. Tämä on ratkaissut ykkössijan monesti aiemminkin, niin tälläkin kertaa, ja täysin ansaitusti.
Ottamatta mitään pois Alexander Paynen mainiolta The Holdoversilta brittiohjaaja Jonathan Glazerin teos on piinaavan tärkeä tässä ajassa, jossa kärsivien huutoja on helppo olla kuulematta, kun itsellä on kaikki hyvin.
Sisällöllistä sanottavaa painottavissa kärkielokuvissa hienoinen yllättäjä on suoranainen valopilkku. Veteraaniohjaaja Wim Wendersin Japanissa tekemä Perfect Days katsoo maailmaa valoisammin silmin kuin muut kärkipään teokset. Pienimuotoinen ja humaani elokuva muistuttaa elämän olevan arvokasta ja merkityksellistä yksinkertaisissakin puitteissa. Wendersin elokuvaan sopii luonnehdinta ”pieni suuri teos”.
Kärkikolmikon takana paikkansa ottivat tasaväkisesti Justine Treatin Putoamisen anatomia ja Alex Garlandin Civil War, joista varsinkin jälkimmäinen herättää mielenkiintoisia ajatuksia nyt, kun valta Yhdysvalloissa vaihtuu. Maailman mahtimaassa kahtiajako on kaivettu niin syvälle, että mitä tahansa voi tapahtua.
Jos vuosilistauksesta on tikulla kaivettava jotain poikkeuksellista, niin sellaiseksi voi halutessaan mieltää Yorgos Lanthimosin kahden elokuvan nousemisen listaukselle. Poor Things ja Kinds of Kindness ilmestyivät Suomen valkokankaille viime vuonna, ja molemmat ylsivät listanoteeraukseen Poor Thingsin noustessa kuudenneksi ja Kind of Kindnessin löytyessä sijalta neljätoista.
Kotimaiset elokuvat ovat vuosien mittaan näkyneet Film-O-Holicin vuosilistauksessa ailahtelevaisesti, eikä viime vuosi ollut poikkeus. Vuoden 2024 katsojamenestys eli Tiina Lymin Myrskyluodon Maija nousi odotetusti listalle, mutta jäi vasta sijalle viisitoista ja joutui näin ollen taipumaan jouluna ensi-iltaan tulleelle Dingo-elokuvalle Levoton Tuhkimo. Mari Rantasilan ohjaus lunasti paikkansa sijalta kahdeksan ja otti näin vuoden kotimaisen tittelin. Muita kotimaisia ei kahdenkymmenen joukkoon mahtunut.
Viimeinen listanoteeraus sijalla kaksikymmentä kirjattiin Mad Max -saagaa jatkaneelle Furiosalle. Jotain kuvaavaa on siinä, että edeltäjä Fury Road ylsi aikanaan vuoden 2015 listauksessa ykköseksi. Ylipäätään elokuvatarjonta on viime vuosina lisääntynyt ja Film-O-Holicin vuosilistaukseen otetaan nykyään mukaan kaikki kyseisen vuoden aikana Suomessa katsottavaksi tulleet ja Film-O-Holicissa arvostellut elokuvat formaatista riippumatta. Tämä on lisännyt hajontaa vuosilistaukseen osallistuneiden elokuvalistoissa. Tällä kertaa vuosilistaukseen pääsivät vaikuttamaan Film-O-Holicin toimituskuntalaisten lisäksi myös Film-O-Holicia julkaisevan Filmiverkko ry:n kannatusjäsenet.
Vuosilistaus löytyy kokonaisuudessaan alta, kuten myös äänestykseen osallistuneiden toimituskuntalaisten omat listaukset, joissa kukin on laittanut paremmuusjärjestykseen näkemänsä elokuvat. Vähimmäismäärä on ollut viisi, enimmäismäärä kymmenen elokuvaa.
Halutessaan on voinut mainita myös vuoden pettymyksen. Kyseessä ei ole vuoden huonoimman elokuvan nimeäminen, vaan elokuva tai elokuvakulttuurin ilmiö, jonka on kokenut pettymykseksi.
Vuoden elokuvat 2024
1. The Zone of Interest
2. The Holdovers
3. Perfect Days
4. Putoamisen anatomia
5. Civil War
6. Poor Things
7. Past Lives
8. Levoton Tuhkimo
9. Dyyni: Osa kaksi
10. Amadeus – ohjaajan versio
11. The Substance
12. All of Us Strangers
13. Thelma
14. Kinds of Kindness
15. Myrskyluodon Maija
16. May December
17. Villi robotti
18. The Apprentice
19. La Chimera
20. Furiosa: A Mad Max Saga
Kimmo Ahonen
1. The Holdovers
2. The Zone of Interest
3. Civil War
4. Dyyni: Osa kaksi
5. The Apprentice
6. Myrskyluodon Maija
7. Horizon: An American Saga - Chapter 1
8. Pepe
9. Poor Things
10. Mielensäpahoittajan rakkaustarina
Pettymys
Odotuksiin nähden Putoamisen anatomia.
Outi Hakola
1. Poor Things
Poor Things raikasti Mary Shelleyn luomaa Frankenstein-maailmaa feministisestä näkökulmasta, missä ruumiillisuutta ja seksuaalisuutta ei pyydetä anteeksi vaan maailma kohdataan häpeilemättä ja seikkailumielellä.
2. The Holdovers
3. Conclave
4. Putoamisen anatomia
5. The Zone of Interest
6. Dyyni: Osa kaksi
7. Furiosa: A Mad Max Saga
8. Civil War
9. Fly Me to the Moon
10. Joker: Folie à Deux
Heidi Horila
1. The Zone of Interest
Äänisuunnittelu ja musiikki toimivat hyytävänä tehokeinona ja luovat kauhun Jonathan Glazerin natsi-Saksan julmuuksista kertovassa etäännytetyssä ja arkisesti kuvatussa elokuvassa.
2. Putoamisen anatomia
3. The Substance
4. Civil War
5. All of Us Strangers
6. Poor Things
Janne Kahila
1. The Holdovers
Paynen mestariteos muistuttaa meitä pitämään huolta toinen toisistamme.
2. Perfect Days
3. Levoton Tuhkimo
4. Woman of the Hour
5. Dream Scenario
6. Thelma
7. The Bikeriders
8. Madeleinen Pariisi
9. Fly Me to the Moon
10. La Chimera - sielujen aarteet
Esa Karell
1. Perfect Days
Kaunis oodi positiiviselle elämänasenteelle ja nykyhetken arvostukselle.
2. The Holdovers
3. The Zone of Interest
4. Past Lives
5. All of Us Strangers
6. Havumetsän lapset
7. Civil War
8. Kinds of Kindness
9. The Peasants – Talonpoikia
10. The Substance
Emmi Koivumäki
1. Putoamisen anatomia
Hauska, intensiivinen ja hyvin näytelty elokuva tekee yksityisistä kamppailuista yhteiskunnallisia kysymyksiä.
2. Past Lives
3. The Zone of Intrest
4. Civil War
5. La Chimera - sielujen aarteet
6. Robot Dreams
7. All of Us Strangers
8. Punainen taivas
9. Sisupussi
10. Perfect Days
Jussi Lahtonen
1. Prinsessa Pikkiriikki
Ilkikurisen vallaton ja verraton huippuluokan kotimainen lastenelokuva, joka ei ole urautunut monien liian pitkään jatkuneiden lastenelokuvasarjojen tavoin.
2. The Holdovers
3. Civil War
4. Levoton Tuhkimo
5. Immaculate – Tahraton
6. Thelma
7. Aarne Alligaattori ja viidakkoystävät
8. The Peasants – Talonpoikia
9. Hit Man
10. Juror #2
Pettymys
Ei Clint Eastwoodin ohjausta saa dumpata suoratoistoon, ja laajemmin moinen ilmiö kertoo aikuisille tarkoitettujen henkilödraamojen katoamisesta elokuvateattereista.
Reko Latvanen
1. Anora
Välittömän immersiivinen, odottamattomasti hauska ja syvälle ihon alle iskevä helmi.
2. May December
3. Putoamisen anatomia
4. Hit Man
5. Villi robotti
6. Kinds of Kindness
7. Challengers
8. The Holdovers
9. The Monk and the Gun
10. Spy x Family Code: White
Pettymys
Poor Things
Lupausta uhkuva projekti, jossa taitava ohjaaja kompuroi pahanpäiväisesti.
Tuomo Marttila
1. Perfect Days
Just a perfect film. Wim Wendersin japanilaiselokuva kuvaa arjen kauneutta ja pieniä elämäniloja meditatiivisesti soljuvan kuvakerronnan, klassisen rock- ja pop-musiikin sekä Koji Yakushon vähäeleisen mestarillisen pääroolin keinoin.
2. Huviretki hirttopaikalle
3. The Zone of Interest
4. The Room Next Door
5. Made in England: The Films of Powell and Pressburger
6. Putoamisen anatomia
7. The Substance
8. Green Border
9. The Girl with a Needle
10. Past Lives
Pettymys
Horizon: An American Saga – Chapter 1
Kevin Costnerin ison rahan länneneepos putoaa satulasta jo alkumetreillä kliseisten hahmojen, turhaan pitkitetyn draamankaaren ja Amerikan synnyn tematiikan valjun käsittelyn osalta.
Pilvi Meriläinen
1. Levoton Tuhkimo
Kaikki on kohdillaan! Elämänmakuinen. Tarina nuoruudesta, menestymisen halusta, onnistumisesta, sukupolvien välisestä ketjusta ja itsensä hyväksymisestä.
2. Amadeus – ohjaajan versio
3. Lee
4. Gladiator II
5. The Apprentice
Pettymys
Kulttuurin leikkaukset.
Juha Rosenqvist
1. Perfect Days
Näinä synkeinä aikoina elämän merkityksellisyyttä humaanisti käsittelevä elokuva oli menneen elokuvavuoden valopilkku.
2. The Holdovers
3. Civil War
4. The Zone of Interest
5. Thelma
6. Luvattu maa
7. Knox Goes Away
8. Räkä ja Roiskis
9. Pepe
10. Havumetsän lapset
Pettymys
Katsojatilastojen laskeva trendi, mikä on surullista, sillä elokuvat ovat vaikuttavimpia suurella valkokankaalla.
Mikko Tirronen
1. Poor Things
Poor Things on hävyttömän terävä tutkielma yhteiskunnan kirjoitetuista ja kirjoittamattomista säännöistä.
2. The Zone of Interest
3. Putoamisen anatomia
4. Perfect Days
5. Kinds of Kindness
6. Challengers
7. The Substance
8. The Holdovers
9. Dream Scenario
10. Woman of the Hour
Edellinen: Suomalainen elokuvamusiikki
Suomalainen elokuvamusiikki -CD-sarjaan on koottu harvinaisia kotimaisiin elokuviin liittyviä levytyksiä.