Matka menneiden rakkaiden luokse ja itsensä hyväksyntään
Mitä tekisitkään, jos voisit saada uuden mahdollisuuden olla vielä kerran yhdessä kuolleiden läheistesi kanssa ja sanoa kaiken, mitä aikanaan jäi sanomatta. Tämän hyvin universaalin ajatuksen ympärille kietoutuu brittiläisen Andrew Haigin yliluonnollisia elementtejä sisältävä surumielinen draamaelokuva All of Us Strangers (2023). Taichi Yamadan kerran aiemmin filmatisoituun romaaniin Strangers (Ijintachi to no natsu, 1987) pohjaava elokuva on tuotu nykyaikaan seksuaalivähemmistöjen kokemusten käsittelyllä.
Kirjoitusblokista kärsivä keski-ikäinen käsikirjoittaja Adam (Andrew Scott) asuu yksin Lontoon liepeillä kohoavassa lasi-ikkunoiden hallitsemassa tyhjässä kerrostalossa. Eräänä iltana hän tapaa sattumalta talon ainoan toisen asukkaan, nuoren Harryn (Paul Mescal), joka kaipaa kipeästi toisen ihmisen seuraan. Miesten välisen suhteen hiljalleen syventyessä Adam palaa lapsuutensa maisemiin, jossa hän kohtaa vuosikymmeniä aikaisemmin kuolleet vanhempansa (Jamie Bell ja Claire Foy) sekä tukahdutetut tunteensa.
Taivaan illansinen ja nousevan auringon kultaamissa väreissä hehkuva All of Us Strangers on kuin muisto menneestä. Verkkaisesti etenevä kerronta on tulkittavissa sekä yliluonnollisten voimien tarjoamaksi uudeksi mahdollisuudeksi että eräänlaisessa välitilassa elävän Adamin mielen sisältä nousevaksi kuvitelmaksi.
David Loweryn A Ghost Storyn (2017) mieleen tuova elokuva kuvaa menneisyyden aaveina ilmenevät Adamin vanhemmat jonnekin 1980-luvun lopun aikaan pysähtyneinä, mutta kokonaisina ihmisinä tunteiltaan poikaansa kohtaan. Isän roolissa Jamie Bell on rentoudessaan lämmin hahmo, vaikka samalla ajalle tyypillinen väheksyvä suhtautuminen homoseksuaalisuuteen paistaa hänen puheestaan läpi. Äitinä Claire Foy jatkaa periodielokuvistaan tuttua naisten kuvausta, jossa äitisuhteen vahvuudesta ei jää epäselvyyttä.
Uusi Sherlock (2010–2017) sarjan Moriartyn roolin viimeistään nyt harteiltaan karistava Andrew Scott on sympaattisessa pääroolissaan uskottava moninaisten tunteiden ilmentäjänä. Paul Mescalin herkässä mutta näkökulmaltaan rajatussa roolissa taas on paljon samaa kuin elokuvassa Aftersun – päivämme auringossa (2022), vaikka muuten teokset eroavat toisistaan kuin yö ja päivä. Adamin ja Paulin identiteettiä gayn ja queerin välillä sekä sen eri sukupolviin sidottua kokemusta tarkasteleva elokuva korostaa heidän toistensa tukemista vaikeimpina hetkinä.
Tunnetasolla koskettavan All of Us Strangersin ainoa heikkous tuntuu löytyvän Haigin ja Yamadan käsikirjoituksesta, joka ei kehitä tarpeeksi tunteiden ja draaman täyttämää premissiään. Suoraviivaisissa dialogin ja paljastusten hetkissä katsojan tulkintakykyjä väheksytään hienovaraisen kerronnan kustannuksella. Silti elokuva on kauniin kuvakerronnan ja vahvojen tunteiden hallitsema pienimuotoinen draamahelmi, joka puhuu itsensä hyväksymisen puolesta.
Toimituskunnan keskiarvo: 4 / 2 henkilöä
Seuraava:
Alma – Life Must Be Beautiful
Tavanomaiseksi jäävä dokumentti kiinnostavasta kohdehenkilöstä.
Edellinen: May December
Moraalikysymyksiltään kiinnostava tarina jää raskaan kerronnan jalkoihin.
Tällä viikolla
Uusimmat
- Carry-On dvd
- Kraven the Hunter ensi-ilta
- Taru sormusten herrasta: Rohirrimin sota ensi-ilta
- Greedy People dvd
- Amadeus – ohjaajan versio ensi-ilta
- Drive-Away Dolls dvd
- The Monk and the Gun ensi-ilta
- Arto Halonen ja Jälkeemme vedenpaisumus haastattelu
- Jälkeemme vedenpaisumus ensi-ilta
- Astrid Lindgrenin joulutarinoita ensi-ilta