Veteraanin varmuudella

Clint Eastwoodin yli puolivuosisataa kestäneelle elokuvauralle ja tähteydelle ei Hollywoodista löydy helpolla vertaista, edes koko filmikaupungin historian ajalta. Vielä 78-vuotiaanakaan mies ei edes harkitse eläkkeelle jäämistä vaan häärää edelleen elokuvia, nyt valmisteilla on Nelson Mandelasta kertova Invictus, joka saa ensi-iltansa Yhdysvalloissa tämän vuoden joulukuussa.

Tällä vuosituhannella Eastwood on toiminut aktiivisemmin kameran takana kuin edessä, vaikka hänet nähtiinkin pääosassa viimeisimmässä omiakin roolejaan peilanneessa ohjaustyössään Gran Torino. Sitä edeltänyt Changeling – vaihdokas edustaa veteraanin varmuudella tehtyä Hollywoodin laatuelokuvaa, jossa jokainen yksityiskohta on huoliteltu parhaalla ammattitaidolla. Lopputulos saattaa olla hivenen hengetön mutta eheämpää ja tyylipuhtaampaa tuotetta elokuvakaupungin viihdehihnalta voi tuskin tänä päivänä odottaa tulevan.

ChangelingChangelingin dvd-painoksen lisämateriaalit ovat tuttua tekijöidensä keskinäistä kehumista, mutta näyttelijöiden ja muun tekijäväen Eastwoodia kohtaan osoittamat ylistyspuheenvuorot eivät ole tavanomaisen falskeja vaan rivien välistä aistii vilpitöntä kunnioitusta ja kiitosta saada työskennellä elävän legendan kanssa. Kenties Eastwoodin ohjaajakaraktääristä olisi voitu ammentaa syvällisempikin dokumentti.

Lavastukselle, puvustukselle ja 1920-luvun Los Angelesin taustoitukselle olisi niin ikään suonut enemmän sijaa, sillä tapa jolla Changeling elokuvana hengittää suurta lamaa edeltänyttä aikaa ja yhteiskuntaa on niin kiehtova, että siihen olisi uppoutunut taustadokumentin myötä kernaasti.

ChangelingChangeling kertoo tositapahtumiin pohjaavan tarinan yksinhuoltajaäidistä (Angelina Jolie), jonka pikkupoika katoaa. Etsintöjen jälkeen poliisi palauttaa pojan äidilleen eikä suostu ottamaan vakavasti äidin väitteitä siitä, että palautettu poika ei olekaan oikea. Edessä on pitkä ja riipivä taistelu totuuden puolesta.

Yksilön käymä ponnekas ja periksiantamaton kamppailu järjestelmää vastaan on amerikkalaisen elokuvan perusaihioita, eikä Eastwoodkaan kerro tätä tarinaa ensimmäistä kertaa. Vaikka elokuva on pieteetillä tehty epookiksi, tarinan tematiikka löytää vastakaikua myös nykyhetkestä. Tositapahtumiin perustuva ja poikkeuksellisuudessaan hätkähdyttävä tapahtumaketju toimii luonnollisesti elokuvan ensisijaisena kiinnostuksen kohteena, mutta lapsiin kohdistuvan väkivallan, poliisitoiminnan, median ja kansalaisvaikuttamisen kuvaajana Changeling vaikuttaa jopa  ajankohtaisemmalta ja kritiikissään purevammalta kuin moni nykypäivään sijoitettu elokuva. Menneisyys toimii jälleen kerran kurkistusikkunana nykyisyyteen.

Osin samaa aikakautta läpikahlanneeseen David Fincherin Benjamin Buttonin uskomattomaan elämään verrattuna Changeling on historiakuvauksessaan aidosti kiinnostava. Siinä missä Fincher sortui alleviivaamaan tarinansa elämää suuremmaksi, Eastwood välttää tyylikkäästi dramaattistenkin käänteiden paisuttamista yli äyräiden, mikä pahimmillaan olisi syössyt elokuvan melodramaattiseen suohon. Osin kiitos lankeaa myös hyvin jäsennellylle ja taustoitetulle Michael Straczynskin kirjoittamalle käsikirjoitukselle.

ChangelingKerronnan luontevan sujuvuuden rajat tulevat Changelingissakin vastaan. Reippaasti yli kaksituntiseksi ryöstäytyvä elokuva tapailee viimeisen puolituntisen aikana useampia mahdollisia ja täysin loogisia tarinan lopetuksia tarttumatta kuitenkaan yhteenkään niistä. Elokuvan saavutettua draamankaaren lakipisteensä, se on tullut tiensä päähän, vaikka tosielämän tarinassa lukuja ja kerrottavaa vielä olisikin jäljellä. Elokuvan ei pidä olla alisteinen todellisille tapahtumille ja katsojan ymmärrystä aliarvioiville selityksille, mihin luvattoman usein varsinkin Hollywoodissa sorrutaan. Elokuva on kertovan taiteen muotoja, jonka vaikutusvoima yltää tasan sinne minne tarinan jännitekin. Tämän säännön vahvistavia poikkeuksia ovat vain ne harvat mestariteokset, jotka jäävät piinaamaan katsojaa pitkään lopputekstien päättymisenkin jälkeen. Ja näihin elokuviin Changeling ei lukeudu.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,2 / 10 henkilöä