Valiojoukko vanhuksia

Clint Eastwood on koko 1990-luvun tehnyt elokuvissaan pilaa iästään. Häneltä on meinannut henki loppua hölkätessään presidentin vierellä, näkö on ollut liian huono pistoolilla ampumiseen ja köysikiipeilyynkin on ollut aihetta vain murtovarkaana pakoyrityksessä. Eastwoodin uusimmassa eli Space Cowboyssa, itseironialla ei ole enää mitään rajaa, kun neljä 1950-luvun koelentäjää kutsutaan isänmaan palvelukseen viimeisen kerran.

Space Cowboys - © 2000 Warner BrosKun ohjaajamestari toteaa elokuvan alussa, että "kello tikittää ja minä vanhenen koko ajan", näemme elokuvan kulminaatiopisteen, vaikka paljon on vielä jäljellä. Perusta on näin luotu nostalgiselle elokuvakokemukselle. Lähtöasetelma olisi korni, jos kyseessä olisi joku muu kuin Eastwood. Space Cowboys tuo kuitenkin jälleen kerran yhteen miehen vanhan jengin, kuvaaja Jack Greenin, leikkaaja Joel Coxin ja säveltäjä Lennie Niehausin sekä aimo kavalkadin Hollywoodin legendoja Donald Sutherlandista James Garneriin. Lopputulos on mainio ja Eastwoodin paras elokuva sitten vuoden 1992 klassikon Armottoman.

Space Cowboys - © 2000 Warner BrosNeuvostoliiton vanha tiedustelusatelliitti uhkaa suistua maahan ja Eastwoodin esittämä Frank Corvin on ainoa, joka vielä taitaa satelliitissa olevaa ikivanhaa tekniikkaa, hän kun on suunnitellut sen. Yhdysvaltain avaruushallinnon NASA:n lähestyessä Frankia ehtoja on vain yksi: mukaan on saatava vanha Daedalus-ryhmä, joka ei koskaan saanut tilaisuutta lentää avaruuteen vaikka tarkoitus oli. Yllätyksiä piisaa, eikä vähiten vanhojen herrojen valmistautuessa lennolle kuntotesteissä. Varsinkin Space Cowboys -elokuvan ensimmäinen tunti on erittäin nautinnollista katsottavaa.

Elokuva luisuu loppupuolella tyypilliseksi avaruusdraamaksi, mutta sekin sujuu Industrial Light & Magic -efektipajan avustuksella mallikkaasti. Olihan jo 2000-luvulla aikakin, että Eastwood ohjastaa vaihteeksi avaruussukkulaa kaakinnäköisen raudikon lisäksi. Kaikki kunnia Ed Harrisille, Scott Glennille ja muille Philip Kaufmanin hienon Valiojoukko-elokuvan sankareille, mutta tässä tulee kyllä se todellinen valioryhmä.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,8 / 6 henkilöä