2000-luvun Vihreät baretit

Voi, kuinka sota onkaan kamalaa. Amerikkalaiset ovat parantamassa maailmaa, kun "vitun villit" yrittävät heitä parhaansa mukaan estää suorittamasta pyhää tehtävää nälkää näkevässä maassa. Näinhän oikeasti tapahtui Somaliassa vuonna 1993. Helppo väittää, mutta kuka voi väittää tietävänsä, mitä siellä tapahtui oikeasti. Tuskin paraskaan dokumentti voisi sitä tehdä. Ei se olisi edes mahdollista, sillä se paraskaan dokumentti ei olisi "totuudenmukainen".

© 2001 Columbia Pictures - Jerry Bruckheimer FilmsTäydellisen objektiivista dokumenttia ei ole vielä tehty, ja tuskin koskaan edes tehdään. Ei ainakaan amerikkalaisessa valtaelokuvassa, joten miksi edes vaivautua siihen fiktiossa. Colin Powell on todennut Mogadishun päin mäntyä menneestä operaatiosta sen, että Vietnamin sodan aikana tällaisella yksittäisellä taistelulla ei olisi ollut mitään uutisarvoa. Miksi nyt julistaa tästä? Vajaan kahdenkymmenen tunnin tragedian aikana kuoli lähteistä riippuen 19 amerikkalaissotilasta ja varovaisen arvion mukaan noin tuhat somalia.

© 2001 Columbia Pictures - Jerry Bruckheimer FilmsOtsikko ei ole liioitteleva. Ridley Scott on ohjaajana mestarismies, mutta hänenlaisensa käsistä juuri pahimmat mielipiteen muokkaajat joskus lähtevätkin. Elokuvataiteen voimaa ei koskaan pidä kenenkään aliarvioiman. Sen todistavat jo elokuvan katsojatilastot mantereen toisella puolella. Teknisesti Isku Mogadishuun on mestaristyötä. Se on kuin Spielbergin Pelastakaa sotamies Ryanin ensimmäiset 20 minuuttia lavennettua reippaasti yli kahteen tuntiin. Ote on ehkä jostain näkökulmasta katsottuna "dokumentaarinen" kuten joissakin yhteyksissä on ilmaistu, mutta mitä helvettiä se sitten tarkoittaa. Paitsi pitkäveteistä taistelukerrontaa.

Amerikkalaisten Delta-erikoisjoukkojen ja rangersien isänmaallisuutta ja pelastajan roolia ei kyseenalaisteta missään vaiheessa. He ovat auttamassa. Ehkä niin kuin he olivat auttamassa joskus muinoin Vietnamin kansaa, sillä lopputuloksella että vajaat 60 000 amerikkalaista ja noin miljoona vietnamilaista kuoli. Puhumattakaan loukkaantuneista. Muistettakoon myös, että vietnamilaisuhreista on arvioitu noin 90 prosenttia olleen siviilejä. Hurraahuudot vain modernille sodankäynnille ja sen hyväntekeväisyydelle.

Propagandaa on aina tehty, mutta en halua olla todistamassa sitä hetkeä, että tällaisella elokuvalla oikeasti pönkitettäisiin tulevaa iskua "terrorismipesäkkeiseen" Somaliaan. Se ei ole niin kaukaa haettu ajatus, myöntäkää vaan. Kaikki kunnia taistelun oikeille veteraaneille ja kuolleille, mutta silti.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,3 / 6 henkilöä