Tosi petkutus

Ota kiinni jos saat perustuu Frank Abagnale Juniorin omaelämänkertakirjaan. Kuusikymmentäluvun menestyksekkäimpiin kuuluva huijari väärensi sekkejä miljoonien dollarien edestä. Alaikäisyydestään huolimatta Abagnale esiintyi lentäjänä, lääkärinä ja lakimiehenä. Abagnalea (Leonardo DiCaprio) jahtaa sinnikäs FBI-agentti Hanratty (Tom Hanks).

© 2002 Dreamworks LLCSteven Spielberg ei yllä joidenkin aikaisempien tuotostensa, kuten loistavan Pelastakaa sotamies Ryan (1998), tasolle. Surullista, jos elokuvaa pitääkin mainoksissa verrata aikaisempiin filmeihin. Elokuvaa Ota kiinni jos saat kehutaan paremmaksi kuin Ocean’s Eleven (2001). Samoilla apajilla ollaan, retroilevan veijaritarinan hengessä, mutta taru on joskus totuutta mielenkiintoisempaa. Jos vertailua jatketaan, niin Ocean’s Elevenin George Clooney ja Brad Pitt pesevät DiCaprion ja Hanksin milloin vaan.

© 2002 Dreamworks LLCNäyttelijäntyössä ei ole suuria vikoja, muttei elokuvasta mitään kummempia säväyksiä tältä saralta saa. Titanicissa (1997) suursuosikiksi noussut DiCaprio on lähes kolmikymppisenäkin uskottava teini. Tukevoitunut Hanks jatkaa samoilla linjoilla kuin elokuvassa Matkalla Perditioniin (2002). Pakkomielteinen mies suorittamassa tehtävää Amerikan myyttisessä menneisyydessä on 1930-luvun gangsterista vaihtunut 1960-luvun FBI-agentiksi. Frank Senioria esittävän Christopher Walkenin maneerit alkavat pikkuhiljaa ärsyttää. Naiskuvaan ei ole panostettu; tytöt ovat hyväuskoisia bimboja, jotka lankeavat univormun pauloihin, ja myös äiti pettää Frank Juniorin.

Nykyään on muotia tehdä liian pitkiä elokuvia. Ei uskalleta tiivistää ja pelkistää. Ota kiinni jos saat ei naurata, jännitä tai liikuta tarpeeksi - ja yli kaksituntinen kesto ei yksinään elämyksiä tuota. Tekninen osaaminen on tietenkin laatutyötä. Esimerkiksi musiikki ja alkutekstit ovat viihdyttävän nostalgisia. Amerikkalaistaustaiselle katsojalle elokuvalla onkin enemmän annettavaa omaan arjen lähihistoriaan liittyvänä. Kuusikymmenluvun amerikkalaisuuden ideologiseen murrokseen ei viitata. Politiikkaa ei harmittomiin elokuviin sovi sotkea, etteivät katsojaluvut kärsi.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,1 / 8 henkilöä