Spielbergin ja Hanksin pohjakosketus

Steven Spielberg on maailman parhaita viihdyttäjiä, kaikki viihteen lajit huomioon ottaenkin. Indiana Jonesit, ET, Kolmannen asteen yhteys, Pelastakaa sotamies Ryan ja Tappajahai ovat kovaa valuuttaa, kun mitataan elokuvaa puhtaasti viihteenä. Mutta on miehen uralle floppejakin osunut, kuten Jurassic Parkin kammottava jatko-osa. Myös Terminaali on ohjaajansa huonoimpia elokuvia, se on suorastaan typerä. Lienee Spielbergillä ollut jonkinlainen puoliperverssi pakonomainen tarve tehdä tämä elokuva, sillä muuten hänen tasoisensa ohjaaja ei siirtäisi valkokankaalle näin keskeneräistä käsikirjoitusta.

Merrick Morton - © 2004 Dreamworks LLCAmerikan kultapoika Tom Hanks näyttelee krakosialaista Viktor Navorskia, joka jumittuu New Yorkin lentokentälle. Hänen kuvitteellisessa kotimaassaan on tehty vallankaappaus, miehen passi mitätöidään, eikä hänellä ole pääsyä sen paremmin Yhdysvaltoihin kuin takaisin Krakosiaankaan. Hän jää asumaan terminaaliin ja tutustuu siellä kauppiaisiin, siivoojiin, vartijoihin ja muihin työntekijöihin. Tietenkin hän vielä rakastuu kauniiseen lentoemäntään. Huonosti englantia puhuvasta Viktorista tulee lentokenttäläisten lemmikki, josta kaikki varauksettomasti pitävät.

Elokuvasta puuttuu jännite. Päähenkilöllä ei ole kunnollisia päämääriä eikä tavoitteita, joihin hän yrittää pyrkiä. Ongelman asettelu jää puolitiehen, eikä draamaa pääse syntymään. Miehen jumittuminen lentokentälle voisi toimia elokuvan lähtöasetelmana, mutta ei koko elokuvan kantavana ideana. Ennen puolta väliä haukotuttaa ja tylsistyttää. Spielberg yrittää myös pitää komiikkaa yllä herttaisilla kommelluksilla, mutta kaikki kikat, kuten liukastuminen märkään lattiaan, ovat kuluneita ja moneen kertaan nähtyjä. Terminaali on sekä tekijöittensä että katsojien ajan tuhlausta.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,8 / 5 henkilöä