Pelastava enkeli

Tositapahtumiin perustuva Ordinary Angels (2024) on kuvaus lähimmäisenrakkaudesta ja auttamisen halusta. Schmittin perhe on kokenut kovia: perheenäiti Theresa kuoli parantumattomaan sairauteen ja nyt nuorin lapsi Michelle (Emily Mitchell) sairastaa vakavaa maksasairautta. Isä Ed (Alan Ritchson) kärsii taloudellisista ongelmista eikä pysty huolehtimaan kasvavista laskuista. Apuun saapuu parturi-kampaaja Sharon (Hilary Swank), joka auttaa perhettä keräämällä rahaa Michellen sairaalalaskuihin.

Ordinary AngelsVähitellen Sharonin ja perheen välit lämpenevät ja hän alkaa auttaa perhettä päivittäisessä arjessa. Samalla Sharonin omasta taustasta paljastuu asioita, jotka selittävät hänen haluaan auttaa. Elokuvan nimen mukaan häntä voidaan kutsua niin sanotuksi tavalliseksi enkeliksi, eli korostetun tavalliseksi ihmiseksi, joka tekee arjessaan hyvää ja auttaa muita. Tämä sopii hyvin elokuvan kristilliseen vivahteeseen.

Ohjaaja Jon Gunn on indie-elokuvantekijä, jonka katalogiin kuuluu muun muassa elokuvat Mercy Streets (2000), Do You Believe? (2015) ja The Case for Christ (2017). Myös Ordinary Angels voidaan luokitella ainakin osittain kristilliseksi elokuvaksi, sillä uskonto on siinä vahvasti läsnä. Schmittin perhe on uskossa ja käy kirkossa, eivätkä he vaikeinakaan hetkinä hylkää Jumalaa. Päähenkilö Sharon on perheen pelastava ”enkeli”, mutta hän ei itse vaikuta olevan ainakaan näkyvästi uskossa. Uskonto näkyy enemmän mielikuvatasolla filosofisesta näkökulmasta, esimerkiksi enkelimetaforan kautta.

Ordinary AngelsKiinnostavan yhteiskunnallisen puolen elokuvaan tuo Schmittin perheen taloudellinen kurimus. Tämä on suora viittaus Yhdysvaltojen surkeaan sosiaalipolitiikkaan, jossa heikommista ei pidetä huolta. Sharonin tarjoamaan apuun voidaan myös mahduttaa kristillinen näkökulma, kuuluuhan kristinuskoon ajatus lähimmäisenrakkaudesta ja muiden auttamisesta.

Sharon on elokuvan päähenkilö, jota Hilary Swank näyttelee vakuuttavasti. Sharon on hyvin vahva persoona, itsevarma ja ystävällinen, mutta myös menneisyyden haamujen kanssa kamppaileva. Elokuvassa tuodaan esiin Sharonin menneisyys ja miten menneisyydessä tapahtuneet synkät asiat ovat tehneet hänestä sellaisen kuin hän nyt on. Muut näyttelijät jäävät Swankin varjoon. Perheenisä-Edin hahmo on kaikessa juroudessaan tylsä, vaikkakin kohtaukset energisen Sharonin kanssa luovat kontrastia. Lapsinäyttelijät tekevät osaltaan hyvät roolisuoritukset ja ilmentävät hyvin lapsen näkökulmaa vakavaan sairauteen.

Ordinary AngelsElokuva perustuu tositapahtumaan, joka asettaa tietynlaiset reunaehdot tarinalle. Kyseessä on melko tavallinen elokuva tavallisista ihmisistä, eikä elokuvassa sinällään tapahdu mitään kovin erikoista. Ajoittain kerronta junnaa paikallaan ja sitä olisi voitu tiivistää. Toisaalta loppuhuipennusta kohden jännitys nousee ja katsoja alkaa oikeasti jännittää, mitä seuraavaksi tapahtuu. Elokuva on myös hyvin koskettava ja tuska sairaan lapsen elämisenhalusta välittyy valkokankaalta asti.

Ordinary Angels on rehellinen kuvaus pienen lapsen sairaudesta ja perheen taloudellisesta ahdingosta. Hilary Swank kannattelee elokuvaa omalla vahvalla roolisuorituksellaan, mutta tarina on myös aidosti lämminhenkinen ja koskettava. Ajatus apuun saapuvasta enkelistä antaa elokuvalle kristillistä sanomaa samalla, kun elokuvalla otetaan kantaa Yhdysvaltojen huonoon sosiaalipolitiikkaan.

* * *
Arvostelukäytännöt