Poliiseja, pokeria ja pullakahveja

Muutaman vuoden takainen Jalla! Jalla! nosti ohjaaja Josef Faresin Ruotsin parhaiden elokuvantekijöiden joukkoon. Kaupunkimiljööseen sijoittunut siirtolaiskomedia yllätti monet raikkaalla otteellaan, ja elokuvan huumorikin oli iloinen poikkeus jenkkimassasta. Ohjaajan velipojan Fares Faresin tähdittämä Kopps jatkaa tällä tutulla positiivisella elämänotteella, kun Ruotsin järjestysvallan ehdottomasti huonoimmat edustajat päästetään vauhtiin. Ruotsalaisille lainvalvojille on Suomessa varsinkin mielellään naureskeltu, ja nyt sitä saa tehdä oikein luvan kanssa.

© 2003 Memfis FilmPienen tuppukylän hiljaista poliisiasemaa uhkaa lakkautus, joten paikalliset jeparit päättävät ottaa ohjat haltuunsa ja muuttaa kotikuntansa suurrikollisuuden pesäkkeeksi. Tästä seuraa tietenkin monenmoisia kommelluksia, eikä vähiten harvinaisen erikoislaatuisten lainvalvojien vuoksi, jotka häviävät pokerissa naapurin muoreille ja hörppivät pullakahveja minkä kerkiävät. Henkilögalleria onkin elokuvan paras anti, sillä pikkukaupungin hoopo porukka tarjoaa herkullisia naurunaiheita sekopäisillä hahmoillaan. Leffassa irvaillaan ihanan hyväntahtoisesti kylän uneliaalle elämälle ja siihen tyytymättömille pollareille.

Kopps nauraa varsin hyväsydämisesti monille toimintaelokuville, jotka otetaan liian tosissaan. Osansa pilkasta saavat niin Matrixit kuin kung-fu-pätkätkin. Ja katsoja voi surutta nauraa tämän filmin mukana. Vaikka leffassa ikävä kyllä mennään myös puskafarssin puolelle ja eritehuumoriakin löytyy, silti pätkä pieksee suurimman osan nykykomedioista mennen tullen. Arkipäivän tilannekomiikka on Faresin veljeksillä hyvin hallussa.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,2 / 5 henkilöä