"Welcome to the jungle, we got fun ’n’ games"

Retrohömpsötyksen ollessa nykyään in, olisi kai ollut muodikasta ympätä vanha Gunnari-biisi tämänkin kohelluksen tunnussävelmäksi. Hauskaa ja pelejä kun riittää – tai niin kaiketi on ollut ainakin tarkoitus. Tekijöiltäkin on tosin tainnut usko tekeleeseensä loppua jo ennen ensi-iltaa, koska elokuvalle ei ole tahdottu löytää edes sopivaa nimeä. Helldoradosta väännettiin ensin Welcome to the Jungle, mutta Amerikan markkinoille nimeksi vaihdettiin vielä The Rundown. Liekö tällä vapaapainiviitteisellä nimellä ja elokuvan vapaapainitähdellä The Rock yritetty edes jonkinlaista pelastusta. Eipä ole auttanut ainakaan lipputulojen suhteen. Muualla maailmassa show-paini on sen verran vähemmän tunnettua, että levitysnimeksi on kelvannut viidakkoversio, ja johonkinhan se tällekin nimelle präntätty promootiomateriaali on pitänyt työntää.

Elokuvan alkuun on eksynyt, tietojen mukaan lähinnä puolivahingossa, merkittävä kohtaus muskelisankarien historiassa. Baarissa Rockia vastaan vaappuu Arnold Schwarzenegger, joka virnistää: "Have fun!" Näin tapahtui vahdin vaihto. Pari vuosikymmentä toimintaelokuvien muskeleista suvereenisti huolehtinut Arska päästi lähes puolta nuoremman jolpin tantereelleen. Paha kyllä, vaikka vapaapainijassa mittoja onkin, karismaa ei silolta naamalta löydy. Rockin, oikealta nimeltään Dwayne Johnsonin, lienee turha kilpailla nykyajan muskelimaskuliinisena toimintatähtenä esimerkiksi Vin Dieselin kanssa.

Myles Aronowitz - © 2003 Universal Studios & Columbia Pictures Industries, Inc.Elokuvahistoriaa vavisuttaneen kohtauksen jälkeen humpuukin tahti hiipuu vääjäämättömästi. Rockin esittämä vedonvälittäjän apuri lähtee noutamaan Brasilian pöheiköistä pomonsa poikaa, joka häärää viidakoissa muka-arkeologina aarteita etsimässä. Tunnelma latistuu olemattomiin viimeistään silloin, kun American Pie -elokuvista tuttu Stifler eli Sean William Scott pyyhältää paikalle kolmen markan Indiana Jonesina.

Näiden kahden kaveruksen valkokangaskarisma ei kykene peittämään edes postimerkinkokoista alaa. Ja epäsuhta vasta valloilleen pääseekin Christopher Walkenin myötä. Lukemattomissa huruelokuvissa esiintynyt äijä kykenee taikomaan paskastakin hetkittäin torttua. Hukkaan menee tosin sekin herkku. Chicagon lääkäreissä puoskaroinut Peter Berg olisi voinut jättää ohjaajahaaveensa väliin ja pysyä näyttelijänä.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1 / 2 henkilöä