Näyttäisi siltä, että jälleen selvittiin hengissä viimehetken ostoruuhkan amok-juoksusta sekä joulukinkusta, jota tuntuu aina olevan liikaa. Onkin siis enemmän kuin sopiva hetki ottaa raukean itseironinen hymy suupieleen ja nauraa niille aineksille, joista unelmat on tehty. Toki näiden sävelten tahdissa on häävalssia tanssittu ennenkin, mutta epäilen ettei yhtä veren tahrimalla parketilla.

Very Bad Things / Sairasta sakkia - © 1998 Polygram Filmed EntertainmentJo Chicagon lääkärit -sarjassa potilaan jalkaa moottorisahalla amputoinut Peter Berg on kirjoittanut ja ohjannut hirtehisen elokuvansa pilkkakirveen käyttöä säästelemättä. Very Bad Things edustaakin hiilenmustaa kuvausta siitä, miten kulttuurin iskostamia pakkomielteitä toteutetaan hinnalla millä hyvänsä. Turhankin yksipuolisesti rainaa on markkinoitu polttarit goes splatter -henkisenä komediana. Ihmisten ohella siinä säälimättä paloitellaan myös Amerikkalainen Unelma - oireellisesti kuitenkaan syitä kyselemättä.

Kyle (Jon Favreau) on astumassa avioliiton onnen satamaan nuorikkonsa (Cameron Diaz) kanssa. Hänen neljä ystäväänsä ovat kuitenkin suunnitelleet matkan Las Vegasiin, jonka neonloisteisessa yössä on tarkoitus ottaa kaikki irti jäljellä olevasta vapaudesta. Viskin ja kokaiinin huuruisen illan jälkeen käsissä on kuitenkin rutosti verta ja kaksi ruumista. Ja vaikka nämä valitettavat erehdykset saadaankin haudatuksi erämaahan, syyllisyys alkaa kalvaa kaverusten keskinäisiä suhteita siinä määrin, että ruumiiden lukumäärästä ei näytä tulevan loppua.

Very Bad Things / Sairasta sakkia - © 1998 Polygram Filmed EntertainmentVery Bad Thingsin herkullisin ironia rakentuu viime kädessä siitä, että pyrittäessä kohti median luomaa illuusiota yhteiskunnallisesta keskiarvosta tästä ajaudutaankin askel askeleelta yhä vain kauemmaksi. Bergin tarkoitus tuntuukin olevan näyttää jokainen asia enemmän tai vähemmän kyseenalaisessa valossa. Christian Slaterin esittämä Boyd onnistuu lohkaisemaan jokaiseen tilanteeseen nyrjähtänyttä logiikkaa pursuavan toripuheensa henkisestä kasvusta sekä itsensä kehittämisestä. Elokuvan mittaan kyseenalaisiin ratkaisuihin turvautuu myös häämekkoon pukeutuva morsian, joka on päättänyt saada unelmiensa vihkiäiset vaikka läpi harmaan kiven. Ja miltei äärimmäisyyksiin viedyssä lopussa unelma omakotitalosta, autosta, kahdesta ja puolesta lapsesta sekä koirasta puhkaistaan julmalla mutta niin kovin terävän hauskalla ivalla.

Kuvankaatajana Peter Bergin ohjaus ei ole sen suuremmin omaperäinen - johon voisi kuitenkin lisätä kysymyksen: kuka sitä edes odottaa tai siitä välittää? Very Bad Things tekee tehtävänsä enemmän kuin hyvin purevana kritiikkinä, joka antaa tilaisuuden nauraa kauniillekin asioille esittämällä ne omina vastakohtinaan. Ja olinko vain huomaavinani pilkettä ohjaajan silmäkulmassa, kun elokuvassa kaverusten miesenergian ensimmäiseksi uhriksi joutuvaa stripparia esittää kuuluisa amerikkalainen pornotähti Kobe Tai?

ks. ensi-ilta

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,5 / 4 henkilöä