Ovien takaa kuuluu kutsu hiljaisuuteen

Tiet pimeän ulottuvuuksiin, maailmoihin huumaavan disharmonian, näyttämöille varjojen ja valojen tanssin. Oven ihmismielen tummiin peilitaloihin avaavat seksuaalisuus ja mustasukkaisuus. Mieltemme takaa hän kuulee avainten hiljaisen kilinän ja kääntää katseemme sinne mihin yleensä olemme tottuneet pakenemaan. Siellä meihin sulautuu mielikuvia, jotka vaativat ilmestyä ja voimistua unissamme.

© 2001 Universal PicturesMulholland Drive merkitsee kahden ja puolen tunnin transsia. Tai se voi merkitä sitä. Riippuu sinusta täysin. Elokuva jatkaa siitä mihin Lost Highway jäi. Vai tulisiko sanoa "jatkaa" "siitä" "mihin" Lost Highway "jäi". Mitä Lost Highway on? Paranoiaa, pelkoa, inhoa, rakkautta, himoa, mustasukkaisuutta. Ainakin, sekä popkulttuurin järisyttävä tykitys, mielipuolinen sukellus modernin ihmisen tajunnankerroksiin. Mulholland Drive merkitsee saman värisiä asioita, mutta vieläkin salakavalampaa maailmaa, sillä huolimatta siitä että se tuntuu kevyemmältä ja viihdyttävämmältä, se jää vaanimaan mielenmaisemaa, luikertelemaan siellä kuin käärme. Juuri kun katsoja tottuu tiettyyn rytmiin, Lynch pirstaloi sen, tiputtaa katsojan onkaloon ja jättää yksin, hiljaisuuteen.

Lienee turha sanoa, että Lynchin maalaus voimistuu vastaanottajan hylkiessä rationaalisia linjavetoja. Se, esimerkiksi, tapahtuuko jokin asia "menneisyydessä", "nykyhetkessä" tai "tulevaisuudessa", ei ole rapsuttamisen arvoista. Kuvavirtain poljento, musiikin kouristavat efektit, värit, varjot ja naisvartalot - seuratkaa niitä.

© 2001 Universal PicturesJotain maisemasta. Kaksi kuvauksellista naista, vaaleahiuksinen hyväuskoisuuden personoituma (Naomi Watts) sekä tummahiuksinen arvoitus (Laura Elena Harring). Edellinen on juuri matkannut Hollywoodiin etsimään kaupungin naivistista unelmaa kohdatessaan jälkimmäisen, joka on menettänyt muistinsa ja ilmeisesti sotkeutunut johonkin rikolliseen. Kohtaaminen merkitsee matkaa Kalifornian aurinkoisen maiseman kääntöpuolelle. Tapahtumien luonnetta havainnollistaa keskustelu, jonka kaksi poliisihahmoa käyvät elokuvan alussa:

"Could be inrelated." "Could be." "Could be somone’s missing, maybe."

* * * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 4,4 / 11 henkilöä