Edesmenneen näyttelijä/ohjaaja John Cassavetesin käsikirjoitukseen perustuu hänen poikansa, Nick Cassavetesin, ohjaama She’s So Lovely, joka on harvinainen ja erilainen kertomus rakkaudesta. Kolmiodraamat harvoin kykenevät tosissaan rakkauden lokeroiden järjestämiseen, mutta huumorilla, tiukalla otteella ja nasevalla dialogilla sekä omaperäisellä tarinalla saadaan ainakin aikaan katsottava ja viihdyttävä kertomus jostain elämän viisauden opeista.

She’s So Lovely (Penn & Wright Penn) - (c) 1997 Miramax International © 1997 Miramax Internat.

Maureen (Robin Wright Penn) ja Eddie (Sean Penn) elävät hurjaa elämää ehdottoman rakkauden viitoittamalla polulla. Maureen on raskaana ja Eddiellä ei välttämättä ole ihan kaikki kotona. Asiat päätyvät sille raiteelle, että Eddie joutuu hoitoon ja kuukaudet muuttuvat vuosiksi ja vuosikymmeneksi. Maureen on ottanut Eddiestä eron ja mennyt uusiin naimisiin Joeyn (John Travolta) kanssasekä hankkinut perheen lisäystä. Mutta kun Eddie vihdoin vapautuu pakkopaidasta niin vanha suola alkaa tosissaan janottaa ja Maureen joutuu valintojen tielle kahden miehen sekä kolmen tyttärensä välille.

Keskisormea kompromissielämälle

She’s So Lovely on ilahduttava poikkeus kaavoihin kangistuneessa Hollywood-elokuvassa. She’s So Lovely alkaa ja loppuu täysin yllättäen sekä kertoo lähes juonettoman tarinan yhdestä naisesta ja hänen valinnoistaan. Periamerikkalaiselle perusonnealle viitataan kintaalla elämän yllättävyyden teholla. Kaikki ei mene kaavojen ja tapojen mukaan, vaan on ihmisiä, jotka elävät intensiivisesti tunteidensa ohjaamina. Ovatko he hassuine elämänfilosofioineen hulluja vai eivät? Sitä voi jokainen kysyä itseltään, kun vertaa omaa kompromissielämäänsä elokuvan päähenkilöiden elämään.

Ei ole suurikaan ihme, ettei She’s So Lovely saavuttanut konservatiivisten jenkkikriitikoiden keskuudessa juuri muuta kuin pahennusta. Lähiöelämälle ja perheonnealle keskisormea näyttävä elokuva tuskin sykkii positiivista sykettä perheonnean kultamaan kansalaisten sydämissä.

She’s So Lovelyn katsoo hymy suupielissään, vaikka kertaakaan ei voi olla varma siitä, mitä genreä elokuva edustaa. Komedialliset ainekset sekoittuvat sulavasti aina draamaan ja jopa tragediaan. Cassavetesin elokuvan kohdalla on lähes mahdotonta sanoa, onko kyseessä pilke silmäkulmassa tehty urbaanin romanttinen satu vai vakava tragikomedia.

Elokuvan hienointa antia ovat eläytymisessään hätkähdyttävän antaumukselliset roolityöt. Robin Wright Pennin rooli kahden miehen väliin jäävänä naisena on intensiivisyydessän huikea, mutta ei ole valittamista Sean Pennin kajahtaneen Eddien tulkinnassakaan. Penn voitti vuoden -97 Cannes’een parhaimman miesnäyttelijän palkinnon tästä roolistaan ja Pennin pariskunta, Robin ja Sean, menivät yksiin juuri tämän elokuvan myötä. Vanhan mallin ammattilaiset John Travolta ja Harry Dean Stanton tuovat myös värikkyyttä elokuvan roolihahmoihin.

ks. ensi-iltaesittely

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 4 / 2 henkilöä