Lattea perhedraama elämän peruskysymysten äärellä

Pitkän uran näyttelijänä tehnyt Nick Cassavetes muistetaan ehkä parhaiten mielipiteitä jakaneesta, epätavallisesta romanttisesta komediasta She’s So Lovely (1997).

Ohjaajan kuudes elokuva Sisareni puolesta on tavanomainen perhedraama, jossa vakava aihepiiri ei saa ansaitsemaansa huolellista käsittelyä. Elokuva perustuu Jodi Picoult'n samannimiseen, vuonna 2004 ilmestyneeseen romaaniin.

My Sister's Keeper11-vuotias Anna on saanut koko elämänsä ajan toimia leukemiaa sairastavan siskonsa Katen pelastavana enkelinä, eli luuytimen luovuttajana. Elokuvassa seurataan paitsi perheen arkea vakavan sairauden aiheuttamien vaikeuksien keskellä, myös Annan välillä absurdejakin sävyjä saavaa itsenäistymiskamppailua. Tyttö näet haluaa vastedes päättää itse omasta ruumiistaan, ja kieltäytyy luovuttamasta toista munuaistaan sairaalle siskolleen.

Loppujen lopuksi Katen sairaus tulee liimanneeksi perheen entistä tiiviimmin yhteen. Kuoleman jatkuva läsnäolo auttaa perheenjäseniä ymmärtämään, mikä elämässä on kaikkein tärkeintä. Elokuva korostaa virkistävästi elämisen laadun merkitystä itseisarvoisen pitkän elämän sijaan. Se kuitenkin sortuu päälle liimatuilta vaikuttaviin elämänviisauksiin.

Elokuvan pahimmaksi ongelmaksi muodostuu teemojen käsittelyn pinnallisuus. Sisareni puolesta muistuttaa paikoitellen ylipitkää tv-sarjaa niin kerronnan kuin estetiikkansakin puolesta. Tarina on tasapaksun tylsä ja etenee mutkia ronskisti oikoen. Esimerkiksi haikea pianomusiikki ja henkilöhahmojen loputon kyynelehtiminen ikään kuin merkitsevät surua, eivät niinkään ilmaise sitä uskottavasti saati koskettavasti. Musiikkia ylipäätään on hyödynnetty kovin mielikuvituksettomasti.

My Sister's KeeperElokuvan toteuttamistavan pinnallisuuden vuoksi myös henkilöhahmot jäävät valitettavan ohuiksi, vaikka etenkin nuoret pääosien esittäjät tekevät hienoa työtä. Cameron Diaz puolestaan ei ole parhaimmillaan hysteerisen ja kuolemanpelkoisen äidin roolissaan. Hauskana sivuhahmona nähdään Alec Baldwin, joka näyttelee lempeää mutta hiukan kajahtanutta asianajajaa.

Viime kädessä elokuvassa on kyse perheen ja perheenjäsenten välisen solidaarisuuden tärkeydestä, ja samalla myös irti päästämisen vaikeudesta. Valitettavasti Sisareni puolesta päätyy kuitenkin sohimaan vakavia aiheita puolihuolimattomasti ja tyytyy latteasti muistuttamaan hetkessä elämisen taidon tärkeydestä.

* *
Arvostelukäytännöt