The Assignment on videotarjonnan positiivisia yllätyksiä. Sisällöltään yllättävän rikas ja kompleksinen tarina erottuu edukseen viihdemassasta. Kyse on keskivertoa paremmasta jännityselokuvasta, jonka ei soisi uppoavan unohduksiin. Elokuvan ohjaaja Christian Duguay aloitti uransa 1990-luvun alussa Scannersin jatko-osilla ja vakuutti viimeistään tieteisjännärillään Screamers (1997), jota tähditti Peter Weller. Toivottavaa onkin, että Duguay pääsisi kunnon projektin kimppuun, sillä terroristijahtina The Assignment on paljon hedelmällisempi katsomiskokemus kuin esimerkiksi tympeä The Peacemaker (1997).

The Assignment (Sutherland & Quinn & Kingsley) - (c) 1997 Allegro Films © 1997 Allegro Films

Illich Ramirez Sanchez, Martinez, Carlos, Sakaali - pahalla on monta nimeä. Carlos (Aidan Quinn) on brutaali terroristi, jonka iskuissa on eri puolilla maailmaa kuollut kymmenittäin viattomia miehiä, naisia ja lapsia. Hän on ollut kahden vuosikymmen ajan Israelin tiedustelupalvelun, Mossadin ja läntisten tiedustelupalvelujen yhteiskunnan vihollinen numero 1 - pelätyin, vihatuin ja etsityin.

CIA:n terrorismin vastaisesta toiminnasta vastaava agentti Jack Shaw / Henry Fields (Donald Sutherland) on vuosikausia jahdannut Carlosia, jonka on aina onnistunut paeta hänelle viritetyistä ansoista. Keinot alkavat olla vähissä ja Carlosin pelätään suunnittelevan uutta iskua Euroopassa.

Toisaalla USA:n laivaston upseeri Annibal Ramirez (Aidan Quinn) kiertelee lomallaan Israelissa, mutta yllättäen Mossad kaappaa hänet luullen Ramirezia Carlosiksi. Yhdennäköisyys on hämmästyttävä. Ramirezin oikea henkilöllisyys selviää ja hänet vapautetaan. Ei kulu kuitenkaan pitkää aikaa, kun CIA:n Jack Shaw ja Mossadin Amos (Ben Kingsley) ottavat Ramireziin uudelleen yhteyttä. Heillä on uskomaton suunnitelma kouluttaa USA:n laivaston upseerista Carlosin kaksoisolento ja houkutella KGB päästämään paha pois päiviltä. Seuraa ankara koulutusjakso, kun Ramirez aloittaa sukelluksen tunteettoman sosiopaatin mielen syvyyksiin. Lopulta Ramirez, leppoisa perheenisä on kuin Carlos ja mahdottomalta tuntuva tehtävä voi alkaa...

Iskevän kerronnan ja hyvien näyttelijöiden taidonnäyte

Toki The Assignmentissa on toimintajännäriltä vaadittavat määrät tulitusta ja takaa-ajoja, mutta käsikirjoittajat Dan Gordon ja Sabi H. Shabtai ovat onnistuneet välttämään pahimmat karikot Duguayn pitäessä juonikuvion tyylikkäästi visuaalisessa otteessaan. Toimintaorgian sijaan The Assignment on älykäs, kiehtova, pirullinen ja hallitun iskevästi toteutettu tarina, joka toimii viimeisille sekunneille asti. The Assignment ei ole perinteinen jännäri, jossa hyvät pojat jahtaavat pahaa poikaa ja jonka suuressa finaalissa hyvä voittaa pahan. Jännityselementtien ylikuumentamisen ja toiminnan sijasta on keskitytty henkilöpsykologiaan. Parhaana oivalluksena käsikirjoituksessa pidän sitä, että elokuvan tekijät eivät ole juuttuneet karismaattisen terroristin pahoihin tekoihin, vaan he lähestyvät syntisen sielua tavallisen perheenisän, Annibal Ramirezin, silmin. Tutustuminen pahaan poikaan tapahtuu siis hyvän pojan mielen kautta.

Ramirezin rankassa koulutusprojektissa näytetään, miten pimeä puoli on jokaisen ihmisen sisällä ja miten ne normaaliolosuhteissa ovat piileviä tullakseen kuitenkin esille oikealla tavalla ärsytettyinä. Ramirez on hyvin tavallinen perheellinen ja patrioottinen mies, joka suostuu vaaralliseen tehtävään ja jonka oma luonne alkaa dramaattisesti muuttua muuntautumisprosessin tuloksena. The Assignmentissa on monia lähinnä henkisellä tasolla irvokkaita kohtauksia, joista pirullisimpia on se, jossa Ramirezin on naitava Carlosin entisen rakastajattaren kanssa oppiakseen naistennielijänä tunnetun terroristin seksitekniikat. Lopulta Ramirez on Carlos, mutta toisen miehen ruumiissa, ja hänen on taisteltava saadakseen oma luonteensa takaisin.

The Assignment on kiinnostava elokuva siksi, että sen henkilöhahmot ovat uskottavia ja että sen autenttisesti lavastetussa tarinassa on edes pientä todellisuuden huurun tuntua. Ohjaaja Duguay käyttää oivallisesti hyviä luonnenäyttelijöitä avainrooleissa. Sutherlandin ivallinen ja asialleen omistautunut CIA-agentti on onnistuneesti hahmoteltu. - "Minulla ei ole mitään perhettä, minulla ei ole ainuttakaan ystävää. Ainoat ihmiset, joista olen välittänyt, ovat ne, jotka olen tappanut.", hän sanoo. Myös Ben Kingsley vetää roolinsa hyvin Mossadin agenttina Amosina, josta henkii surumielisyys maailman pahuudesta ja vastarinnan toivottomuudesta. Pisimmän korren vetää kuitenkin Aidan Quinn kaksoisroolissaan. Romanttisista osistaan tunnettu näyttelijä tekee hienon suorituksen sekä kaksijakoisena perheenisänä että moraalittomana murhaajana. Vakuuttava skaalan laajennus aliarvostetulta näyttelijältä.

* * *
Arvostelukäytännöt