Siirappilaakson tarinoita
Kaivakaa nessut taskuistanne. Nicholas Sparksin bestseller-romaaniin perustuva The Notebook - Rakkauden sivut on tehty kutittelemaan kyynelkanavia. Se on ikuisen rakkauden paatunut pönkityspuhe niille, jotka haluavat vaipua kullattuihin ensirakkauden muistoihin tai uskovat yhä edelleen sen yhden ainoan oikean löytymiseen. Elokuvaan on käytetty romanttisen draaman kaikki kuluneimmat kliseet niin mahtipontisella intensiteetillä, ettei kyynisinkään uskalla nauraa.
Rakkauden sivujen ohjaaja Nick Cassavetes on tunnetun näyttelijä Gena Rowlandsin ja näyttelijäohjaaja John Cassavetesin poika. Nuori Cassavetes ei ole aiemmilla elokuvillaan She’s So Lovely (1997) ja John Q (2002) saanut kunnolla tulta alleen. Menestyksen savua ei ole näkyvissä uutukaisenkaan jälkeen, vaikka äiti elokuvassa heittääkin pökkyä pesään.
Rakkauden sivut koostuu kahdesta eri aikaan sijoittuvasta tarinasta, jotka nivoutuvat yhteen. Iäkäs herrasmies (James Garner) lukee vaikeasti dementoituneelle naiselle (Gena Rowlands) 1940-luvulle sijoittuvaa rakkaustarinaa Amerikan kuumasta etelästä. Tarinan kaupunkilaistyttö Allie (Rachel McAdams) ja maalaispoika Noah (Ryan Gosling) rakastuvat, mutta eroavat Allien snobivanhempien käskystä. Aikaa kuluu. Katsoja saa perinteisesti jännittää, tapaavatko rakastavaiset uudelleen – ja myöhemmin, kenet Allie valitsee. Vastaukset ovat tietenkin tähtiin kirjoitettuja.
Rakkauden sivujen konventiot ovat viimeistellyn vanhanaikaisia. Unohtakaa nokkelat juonenkäänteet tai moderni ihmissuhdedraama. Tässä muistikirjassa myyttinen täydentävä rakkaus voittaa ympäristön paineet ja tekee ihmeitä. Tärkeintä on elokuvan mukaan rakastaa. Se riittää. Avoin idealismi ei ärsytä, kun sille antaa oikeutuksensa historiallisesta perspektiivistä. Heikoimpia hetkiä elokuvassa on kaikki rakkausmaailman ulkopuolinen. Välähdysmäisen pinnallinen katsaus toiseen maailmansotaan turhauttaa vain ajankulumisen merkkinä.
Rakkauden sivut on näyttelijöiden elokuva. Sokerista söpöilyä kestää, kun rakkauspuhetta tuottavat tuoreet kasvot Rachel McAdams ja Ryan Gosling. Nuorenparin melodraamaa kompensoi herkkä ja realistinen kuvaus iäkkään pariskunnan rakkaudesta, joka hehkuu vanhuuden tuomista hankaluuksista huolimatta. James Garnerin ja Gena Rowlandsin Romeo ja Julia olisivat saaneet näyttäytyä kuvissa pidempään.
Kuuman etelän auringonlaskut ja tyynellä järvellä veneily tyydyttävät romantiikan nälkäisen ahmimiskohtausta. Samalla maisemat herättelevät nostalgisoimaan kiireetöntä ja kännykkävapaata elämää. Dvd:n paisuneen lisämateriaalin parissa tarinan, paikkojen ja tekijäjoukon romantisoinnilla voi halutessaan kiusata itseään vielä usean tunnin ajan. Tosielämän rakkaus onnistuu harvoin kukoistamaan virheettömästi, mutta kahden tunnin ajan on ihan kiva uskoa niin. Siitä huolimatta Rakkauden sivuille ei pystytetä patsaita. Vaikka muistikirja saisi tirauttamaan lapsenomaisen katarttiset itkut, se ei riitä.
Toimituskunnan keskiarvo: 2,5 / 2 henkilöä
Seuraava:
Bridget Jones: elämä jatkuu
Arvostelu elokuvasta Bridget Jones: The Edge of Reason / Bridger Jones: elämä jatkuu.
Edellinen: Wimbledon
Arvostelu elokuvasta Wimbledon.