Saatana syntisessä kaupungissa
Ilolintuja 1800-luvun lopun itäisen Lontoon kusisilla kujilla paloitellut Viiltäjä-Jack on yleisesti tunnustettu kaikkien sarjamurhaajien kantaisäksi. Pahamaineisessa Whitechapelin kaupunginosassa mielipuoli sadisti teurasti viisi prostituoitua tavalla, jonka miettiminenkin aiheuttaa heikommalla oksennuskohtauksen oireita. Koska Viiltäjä-Jackia ei saatu koskaan kiinni ja murha-aalto tyrehtyi kuin rantavalliin, se herätti jos jonkinlaisia teorioita murhaajan henkilöllisyydestä ja motiiveista. Mysteeriosta tuhdimmin ajatuskulkujaan ammentavat kyheröiset tulkinnat vihjailevat aina kuningashuoneeseen yltävistä salaliittokuvioista. Tähän ratkaisuun päätyy myös Hughesin veljesten ohjaus From Hell. Elokuva on muokattu kehujen kermaa keränneestä Alan Mooren (teksti) ja Eddie Campbellin (kuvitus) muhkean mustasävyisestä sarjakuvaromaanista Helvetistä, joka edustaa taidesarjakuvan terävimmin viiltävää kärkeä.
Ikävä kyllä From Hell vihjaa suurimmasta heikkoudestaan jo heti alussa, kun se lainaa Viiltäjä-Jackin tokaisua siitä, että hän synnytti 1900-luvun. Jackin asemaa ensimmäisenä modernina sarjamurhaajana ei kuitenkaan sen koommin käsitellä, vaikka sillä suoraan viitataan tapauksen populistiseen paisutteluun ajan sensaatiolehdistössä. Hughesit tuntuvat kokonaan unohtaneen, että juuri käsistä karannut julkisuus teki Viiltäjä-Jackista sen ensimmäisen modernin sarjamurhaajan. Kun elokuvan tarina keskittyy lohikäärmettä jahtaavan ja kelmeitä keittoja kurkkuunsa kumoavan rikostarkastaja Abberlinen (jälleen loistava Johnny Depp) näkyihin, salaliittoepäilyihin, tutkimusrutiineihin ja tylsään romanssiin, se unohtaa kokonaan sen pointin, että miksi tämäkin filmi Jack the Ripperista ylipäänsä tehtiin osana länsimaisen populaarikulttuurin mustinta mytologiaa.
Hughesien Ripper-version ansiot nojaavat lähinnä loisteliaaseen visuaaliseen toteutukseen ja hyviin näyttelijöihin - Deppin lisäksi etenkin Robbie Coltrane ja Sir Ian Holm ovat kantavia voimia. Prahan vanhat kujat ja korttelit on lavastettu törkyisen synkäksi vuosisadanvaihteen Lontooksi puistattavan upeasti. Verenkarvaisena hehkuva punainen taivas luo lopun enteitä teollisuussaasteiden ja henkisen umpikujan rappeuttamassa kolkossa kaupungissa, jossa sivistys on korkeintaan vain välinpitämättömyyttä luokkaristiriitojen lohduttomasti rasittamissa rotankoloissa. Olisin vain toivonut, että tekijät olisivat kupanneet moraalittoman maailmanmenon syntistä suonta paljon kovemmalla otteella kuin, että jäivät pyörittämään pelkkää murhamysteeriä. Yhteiskunnallista ulottuvuutta kun Viiltä-Jackin legendalla on riittämiin.
From Hellin dvd-katselukopio ei lisukkeita juuri tarjonnut, mutta elokuvasta pitäisi tulla syyskuun alkupuolella myyntiin anniltaan paljon kattavampi kahden levyn paketti.
DVD / kuva: 16:9 Anamorfinen Widescreen 2.35:1; ääni Dolby Digital 5.1; tekstitetty; ekstrat: kommenttiraitoja ja poistettuja kohtauksia.
Myyntidvd (2 disc special edition / julkaisu 06.09) sisältää: Levy 1: Hughesin veljesten kommenttiraidan ja 21 poistettua kohtausta Levy 2: HBO:n dokumentin "A View From Hell" ja Koosteet: "Production Design", "Tour of Murder Sights", "From Hell Graphic Novel", "Absinth Makes the Heart Grow Fonder", "Victim/Suspect Profiles"
Toimituskunnan keskiarvo: 2,7 / 10 henkilöä
Seuraava:
40 päivää ja 40 yötä
Arvostelu elokuvasta 40 Days And 40 Nights / 40 päivää ja 40 yötä.
Edellinen: Valkokankaan lemmikit
Arvostelu elokuvasta America''s Sweethearts / Valkokankaan lemmikit.