Williä huonompi länsi

On käsittämätöntä, kuinka paljon rahaa tuhlataan tämänkaltaisiin fiaskoihin. Harvoin minunkaltaiseni elokuvien suurkuluttaja ja satunnainen roskaelokuvien fani kohtaa sellaisen pahoinvointikokemuksen lahjojen ja rahan tuhlauksesta kuin Wild Wild Westin näytöksessä. Yhdysvaltain menestyksestään huolimatta, tai ehkä juuri sen takia, Wild Wild West on huoooono elokuva.

Wild Wild West - © 1999 Warner Bros.Wild Wild West on sijoitettu vuoteen 1869, jossa joku kaappailee yhdysvaltalaisia tiedemiehiä. Tarkoituksena on horjuttaa vallan tasapainoa perusteellisesti koneiden avulla. Presidentti Ulysses S. Grant, vanha pohjoisvaltioiden ylipäällikkö, keksii yhdistää kahden erikoisagentin, armeijan ykköstykin eversti James Westin (Will Smith) ja liittovaltion sheriffi Artemus Gordonin (Kevin Kline), voimavarat, jotta uhka poistuisi.

Oi voi Sonnenfeld

Barry Sonnenfeld on Yhdysvaltain elokuvateollisuuden ehkä paras kuvaaja. Lisäksi hän on viime aikoina kehittynyt vallan erinomaiseksi elokuvaohjaajaksi, takana on elokuvat MIB - miehet mustissa, Addams Family ja Get Shorty, joita ei tyylin ja laadun puutteesta voi oikein syyttää. On vaikeA ymmärtää, kuinka näin hyvä ja tasainen ohjaaja on edes ottanut tällaisen projektin toteutettavakseen.

Wild Wild West - © 1999 Warner Bros.Sonnenfeldin lisäksi useat muutkin taiteilijat antavat tässä elokuvassa varsinaisen limbosuorituksen. Kevin Kline Artemus Gordonina on juuri ja juuri kestettävissä, Kenneth Branagh on harvinaisen väärässä elokuvassa ja edes Salma Hayekin silmäkalvoa hivelevä elämys ei väräytä mitään viisaria, johtuen hänen pienestä, mitättömästä ja huonosta roolistaan. Will Smith on kaikkien näidenkin alapuolella. Mies kun sentään osaa näytelläkin (katsokaa vaikka Six Degrees of Separation). On järkyttävää katsella hänen yritystään varastaa show joka kohtauksessa, varsinkaan kun tulos ei ole ainakaan Smithin toivoma.

Pseudohistoriaa

Wild Wild West - © 1999 Warner Bros.Wild Wild Westin länsi ei ole todellinen millään tavoin, ollaan vuodessa 1869 ja elokuvassa mm. lennetään ja keksitään tankki. Pseudohistoriaa on tietenkin tarjolla runsain mitoin, eikä se oikein lämmitä, vaikka itseäni viehätti ajatus Yhdysvaltain jaosta vanhojen omistajien kesken. Muutaman anekdootin mainitakseni, Ulysses S. Grant oli sisällissodan sankariasemastaan huolimatta yksi Yhdysvaltojen huonoimmista presidenteistä, mutta elokuvassa tätä ei mainita. Washington on vielä turhan rakenteilla ja Valkoisen talon nurmikolla tepastelevat lampaat.

Wild Wild West on Will Smithin ja Barry Sonnenfeldin megalomanian tulos ja toivottavasti vapauttaa molemmat liiasta ylpeydestä, sillä tämän elokuvan perusteella ylpeyteen ei ole mitään oikeutta. Muut elokuvan tekijät ovat elokuvasta varmasti yhtä harmissaan kuin Liam Neeson esityksestään uudessa Star Wars - The Phantom Menacessa. Syytä onkin, sillä kenenkään ei pitäisi tuhlata rahojaan tähän "taidenautintoon".

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,2 / 6 henkilöä