Pelien epäuskottavassa maailmassa

Ohjaaja David Cronenberg on tullut tunnetuksi hollywoodilaisittain pienimuotoisista elokuvistaan, joissa rajuin ilmaisuin, niin verbaalein kuin väkivallankin keinoin, kuvataan synkkää maailmaa, jossa toivoa ei ole. Hänen uusin kauhuskenaarionsa on eXistenZ, futuristinen trilleri maailmasta, jossa videopelien suunnittelijoita palvotaan ja jokaisella on selkärangassa oma pelipistokkeensa, jonka avulla saa itsensä sekaisin. Cronenbergin tuotannossa eXistenZ ei tuo mitään uutta ohjaajan repertuaariin. Kaikki on jo nähty Scannersissa (1982), Videodromessa (1983) ja Kärpäsessä (The Fly, 1986).

Psykoottisten naisten alituinen kuvaaja Jennifer Jason Leigh näyttelee julkkiksen maineestaan nauttivaa pelisuunnittelijaa, jonka uusin luomus, eXistenZ, lanseerataan näyttävästi suurelle yleisölle. Cronenberginkaan tulevaisuudessa ei hörhöjä puutu ja Leigh’n Allegra Geller yritetään tappaa. Pelien vastustajat kun pitävät uutta peliä psyykelle liian vaarallisena. Paetessaan vainoajiaan Geller ja hänen avukseen peliyhtiön puolesta käsketty Ted (Jude Law) huomaavat kuitenkin vähitellen, että totuus ja taru sekoittuvat, ei tiedetä, mikä on pelimaailmassa tapahtuvaa ja mikä ei.

Säästän teidät kuvaukselta pelien pelaamisesta selkärankaan asennettujen bioporttien avulla, sillä se on täysin irrelevanttia, vaikka ohjaaja palaakin ilmeisesti hyvänä pitämäänsä pikku jekkuun vähän väliä. Oleellista on elokuvan näkemyksellinen mitättömyys, mikä ilmenee yrityksenä tuoda angstinen tulevaisuus nykykatsojalle sekoittamalla periaatteessa nykyiseen maailmaamme muutama täysin elokuvan ympäristöön sopimaton idea, kuten tuollainen selkätöpseli.

Rahalla saa ja hevosella pääsee

eXistenZKaiken kaikkiaan kunnon tieteisjännärit ovat hyvä asia, sillä ne puhuttavat ihmisiä ja saavat ajattelemaan nykyisen menomme suuntaa. Pidän kovasti esimerkiksi Kathryn Bigelow’n hienosta Strange Days -pätkästä (1995), jonka teema niin ikään sijoittui virtuaalitodellisuuden upottavaan maailmaan. Strange Days ei taaloja säästellyt, toisin kuin Cronenbergin miltei vuosittain julkaistavat elokuvat, jotka ideoiden puuttuessa apinoivat toisiaan. Kun isoilta studioilta ei tuotantotukea irtoa, luodaan kerta toisensa jälkeen maailma, jossa ajetaan nykyisen näköisillä autoilla ja käytetään kettutyttömallisia vaihtoehtovaatteita ja sitten kuitenkin tyrkätään töpseli omaan selkään. Uudenlaisen maailman kuvaus jää aina puolitiehen.

Älkääkä nyt sanoko, että elokuvien tarkoitushan ei ole realistisesti kuvata ihmiseloa ja että kaikki pitää ottaa taiteilijan vapautena tehdä, mitä haluaa. Totta helvetissä katsojalla on oikeus tutkia elokuvia omien, tähän päivään nojaavien näkemystensä ja kokemustensa pohjalta. Ja kun niin tekee, eXistenZ on järkyttävän huono. Elokuvasta tulee intellektuellien oma pikku hiekkalaatikko, jos kaiken pitää olla korkealentoista, ja elokuvantekijät saavat keksiä, mitä tahansa perversioita, ja ne ovat "aina hyviä".

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,8 / 6 henkilöä