Yksi viimevuoden menestyksistä niin täällä meillä Suomessa kuin ison veden takana Amerikassakin oli MIB - Men In Black. Sarjakuvamainen tieteisseikkailu, pääosissaan Tommy Lee Jones ja Will Smith.

Men In Black on valtion sisällä toimiva organisaatio, josta kukaan ei tiedä tai sanotaanko paremminkin, että kukaan ei muista. Heillä on yksi tehtävä: pitää avaruudesta tulleiden vieraiden henkilöllisyys salassa.

Nuori new yorkilainen poliisi J (Will Smith) ajaa peräänantamattomasti takaa rikollista pitkin kotikaupunkinsa katuja. Kun hän viimein saavuttaa tyypin, tämä vetää esiin todella oudon aseen ja kiipeää kuin eläin betoniseinää pitkin korkean talon katolle. Tuskin uskoen silmiään J seuraa miestä ja kun hän saa hepun kiinni katolla, niin tämä horisee Maan tulevasta tuhosta ja siitä että jokin on tulossa räpytellen samalla silmiään kaksilla silmäluomillaan. Kun kundi vielä kaiken lopuksi pudottautuu alas katolta suoraan sementtiin, niin eihän sitä usko kukaan, kun J palaa takaisin asemalle.

Ei kulu kuin hetki, kun J:tä kuulustelee mies mustassa puvussa (Tommy Lee Jones), joka ymmärtää kaiken ja kysyy voisiko tämä tunnistaa aseen, jota mies oli käyttänyt. Mies mustissa vie J:n pieneen panttilainaamoon jonka omistajalla on kumman kuminen pää ja isovarasto avaruusaseita tiskin alla. Tämän vierailun jälkeen Mies mustissa tyhjentää J:n muistin ja antaa hänelle kutsun tulla pääsykokeisiin. J:llä on selvästi kykyjä joita miehet mustissa tarvitsevat.

Men In Black (Smith & Jones) - (c) 1997 Columbia TriStar Pictures, photo: Melinda S. Gordon (c) 1997 Columbia TriStar Pictures Miehet mustissa puolustavat maata ulkoavaruuden raggareilta.

Ulkoavaruuden raggareita.

Men In Black - (c) 1997 Columbia TriStar Pictures, photo: Melinda S. Gordon (c) 1997 Columbia TriStar Pictures

Juoni kuin sarjakuvaa

Men In Black -tarina perustuu siihen, että jo 50-luvulta asti muukalaisia on saapunut avaruudesta pakolaisina asumaan planeetallemme . He saavat uuden henkilöllisyyden ja heidät sijoitetaan ihmisten joukkoon. Suurelle yleisölle ei tietenkään voi kertoa tällaista totuutta, vaan Miehet mustissa perustettiin juuri tätä salaisuutta suojelemaan.

J ja K saavat tehtäväkseen ottaa tapahtuneesta selvää, kun jossain takapajulassa on havaittu laiton maahan laskeutuminen, siis todellinen illegal alien. Tämä ötökkä osoittautuu osaksi suurta juonta, jonka yhtenä ytimenä on kokonaisen Galaksin kohtalo!

Men In Black (Linda Fiorentino) - (c) 1997 Columbia TriStar Pictures, photo: Melinda S. GordonÖtökkä alkaa listiä toisia muukalaisia siihen tahtiin, että Miehet mustissa eivät ehdi aina ensin paikalle ja niinpä New Yorkin apulais- kuolinsyyntutkija Tohtori Laurel Weaver, Linda Fiorentino, saa pöydälleen yhä ihmeellisimpiä ruumiita. Weaver joutuu tahtomattaan mukaan tähän sirkukseen ja Miehemme mustissa joutuvat useammin kuin kerran tyhjentämään naisen muistin. Ötökän kannoilla joutuvat sankarimme myös käyttämään kaiken tutkijan taitonsa lisäksi paljon muukalaisilta lainattua teknologiaa, josta aseet ovat tietysti näkyvin osa.

Huumoria ja Tehosteita

Barry Sonnenfeldin ohjaama Men In Black on toiminnallinen komedia nyky päivän trendin mukaan. On pahoja heppuja ja on hyviä heppuja. Hyvät heput ajavat pahoja takaa ja niin edelleen. Mitään sen ihmeempää filosofiaa ei tästä elokuvasta löydy.

Elokuvan viite- ja taustakehys on kuitenkin onnistuneempi kuin yleensä, sillä se iskee juuri nyt niin ajankohtaiseen ufo- ja muukalaisbuumiin kuin kuuma veitsi voihin. Elokuvan juonen kehittelyssä on otettu kaikki alaan liittyvät legendat ja uskomukset oivasti huomioon. Kaikki oudot havainnot, ilmiöt tai vaikka kuuluisuuksien kuolemat ja katoamisetkin voidaan selittää Men In Black -teorioilla, mikä tietysti lisää koko instituution uskottavuutta. Eikä elokuvan taustaa voisi paremmin pönkittää meilläkin Suomessa juuri uudestaan alkava TV:n kulttisarja X-Files. Siinähän myös eräänlaiset "miehet mustissa" ovat juuri Mulderin ja Scullyn pahimpia vihollisia.

Entäs se huumori sitten? Vaikka Men In Black yrittääkin naurattaa kaikilla nerokkailla efekteillään, vauhdillaan ja alien-viittauksillaan, niin en minä ainakaan mihinkään hilittömään nauruun ratkennut. Tosin elokuva piti tunnelmansa lähes koko ajan onnistuneesti viihteen puolella. Lähinnä se minut sai hekottelemaan kuin ääneen nauramaan.

Smith and Jones

Men In Black (Jones & Smith) - (c) 1997 Columbia TriStar Pictures, photo: Melinda S. GordonPäähenkilöiksi Men In Black - elokuvaan puettiin mustiin ensivaikutelmaltaan ehkä hieman epäsuhta pari, Tommy Lee Jones ja Will Smith. Mutta ehkäpä tämä epäsuhta saa juuri tiimin toimimaan. Mikään komediapari eivät Smith ja Jones ole vaan heidän hahmojensa kemia perustuu aika perinteiseen "mestari ja oppipoika" -asetelmaan. Toinen tietää mitä tekee ja toinen yrittää kovasti esittää, että tietäisi mitä tekee.

Tommy Lee Jones tekee mielestäni K:n hahmosta ehkä hieman erilaisen tulkinnan kuin yleensä komedioissa on tapana. Hänen esittämänsä mies on joutunut luopumaan rakkaudesta ja elämästään tehtävänsä takia ja hakee ulos pääsyä tästä kuluttavasta tilanteesta. Tämä K:n hahmo nouseekin koko elokuvan kantavaksi voimaksi. Tommy Lee Jonesin uskottavuus on ihan omaa luokkaansa, jopa tällaisena sarjakuvamaisena hahmona.

Will Smithille tämä J:n rooli taas putoaa kuin itsestään. Miehen luontainen rentous kun paistaa läpi koko suorituksen ajan. Will Smithin rentous ja positiivisuus lienee perua miehen rap-taustasta. Nämä rap-miehethän, jos ketkä, ovat niin sanotusti koko ajan cool. Onneksi Will Smithiltä puuttuu kuitenkin rap-osaston viljelemä yletön uho.

Muiden näyttelijöiden osa tällaisessa kahden miehen showssa on tietysti jäädä hieman varjoon, mutta mainittakoon kuitenkin Linda Fiorentino, jota nyt katselee ihan mielikseen vaikka hän ei mitään puhuisikaan. Tosin Fiorentino on sen luokan näyttelijä, että menee vähän hukkaan tällaisessa sivuroolissa. Itse muistan hänen yhtenä parhaimpana suorituksenaan roolin seksinnälkäisenä naisena William Friedkinin elokuvassa Jade.

Ohjaaja Sonnenfeld

Barry Sonnenfeldille elokuva Men In Black on jälleen suuri sulka jo muutenkin koristeltuun hattuun. Vaikka Sonnenfeld aloitti ohjaajan uransa vasta vuonna 1991 tekemällä elokuvan The Addams Family, on hän ollut alalla jo kauan, toimien arvostettuna kuvaajana. Hänen kuvaamiaan ovat mm. sellaiset elokuvat kuin Kun Harry tapasi Sallyn, Big ja Coenin veljesten Millers Crossing. Barry Sonnenfeldin edellinen menestysohjaus oli, mielestäni hyvä, elokuva Get Shorty -Hyvä Pätkä.

Miksi tämä toimii ?

Jos Men In Black ei olekaan mitään elämää suurempaa elokuvaa tai edes lajissaan mikään mestariteos, se edustaa kuitenkin yhtä elokuvan lajityyppiä, jonka juuri amerikkalaiset ovat kehittäneet huippuunsa eli se on hyvää viihdettä ja sellaisena vielä rehellistäkin. Kaiken arkisen aherruksen, elämän kylmien realiteettien vastapainoksi, mahdottomalla rahalla ja ammattitaidolla tehtyä VIIHDETTÄ. Juuri sellaisena ja vain sellaisena, tällainen elokuva toimii.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,3 / 4 henkilöä