Sydän sykkii suurkaupungille

Muutaman vuoden takainen Pariisi, rakkaudella (2006) kuvasi rakkauden ilmenemismuotoja eri puolilla maailman romanttisimpana pidettyä kaupunkia. 18 lyhytelokuvasta koostuvan mosaiikin nimekkääseen tekijäkaartiin kuului ohjaajia ja näyttelijöitä eri puolilta maailmaa. Oman näkemyksensä Pariisista tarjoilivat muiden muassa Gus van Sant, Olivier Assayas sekä Coenin veljekset. Rooleissa nähtiin niin ikään tunnettuja staroja Natalie Portmanista Nick Nolteen ja Juliette Binochesta Gérard Depardieuhun.

Aikamme rakastaa toimivia formaatteja ja sarjoja, joten melko hyvin menestyneen Pariisi-fiilistelyn konsepti aiotaan monistaa ainakin Rio de Janeirossa, Shanghaissa ja Jerusalemissa. Itseoikeutettu seuraaja Pariisille on kuitenkin New York, jolle omistettu kollektiivinen rakkaudentunnustus on julkaistu Suomessa suoraan dvd:lle.

New York, I Love YouNew York, I Love You (2009) on tehty pienemmällä porukalla ja kireämmällä aikataululla kuin Pariisi, rakkaudella. Ison Omenan ihmissuhde- ja katuviidakossa sukkuloidaan kymmenen episodin verran. Ohjaajista nimekkäimpiä lienevät saksanturkkilainen Fatih Akin ja newyorkilaistunut Mira Nair. Näyttelijöissä on sekä Andy Garcian ja Ethan Hawken kaltaisia kokeneita konkareita että nuoria ja nousevia kykyjä.

Elokuvan episodit eivät kuvaa niinkään romanttista rakkautta täydessä kukassaan, vaan pieniä ihastumisia, iskuyrityksiä ja pitkään yhdessä olleiden parien kinastelua. Sattumalla on suuri merkitys, samoin erilaisilla fantasioilla ja haavekuvilla. Monet lyhytelokuvista loppuvat siihen, missä kuvitelmat kohtaavat todellisuuden. Kovin syvälle rakkauden tai ihmiselämän syövereihin ei siis sukelleta, mille tietysti lyhyt muotokin asettaa omat rajoitteensa.

New York, I Love YouOsa tarinoista ehtii kasvaa täyteen mittaansa alle kymmenessä minuutissa, kun osa ei taas onnistu jättämään pysyvämpää muistijälkeä edes useamman katselukerran jälkeen. Itseäni puhuttelivat eniten arvoitukselliset ja visuaalisesti vaikuttavat segmentit, jotka eivät perustu pelkkään dialogiin. Anthony Minghellan käsikirjoittamassa ja Shekhar Kapurin ohjaamassa episodissa Julie Christie ja Shia LaBeouf näyttelevät ikääntyneen laulajattaren ja hotellin ramman portieerin kohtaamisen valovoimaisen hienostuneesti. Myös Mira Nairin ohjaamassa kaljun juutalaisnaisen (Natalie Portman) ja intialaisen jalokivikauppiaan (Irrfan Khan) tapaamisessa on tenhoa.

Suurin osa elokuvan tarinoista perustuu kuitenkin jonkinlaiseen jippoon tai yllätyskäänteeseen, joka asettaa koko episodin uuteen valoon. Novellit eivät tarvitse tällaista kikkailua ollakseen hyviä, eivätkä elokuvat poikkea tässä suhteessa kirjallisuudesta. Vaikka New York, I Love You viihdyttää kohtalaisesti näppärillä tunnelmapaloillaan, se ei yllä lähellekään Paul Austerin ja Wayne Wangin Brooklyniin sijoittuvaa episodielokuvaa Smoke (1995). Vertailussa Woody Allenin, Martin Scorsesen ja Francis Ford Coppolan New York Stories -sikermään (1989) lyhärikooste pärjää paremmin, mutta paikoitellen se muistuttaa liikaa Euroviisujen isäntämaiden postikorttimaisia matkailumainoksia.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2 / 2 henkilöä