Kevyttä ukkosrintamaa

Marvelin MCU-tuotanto on viime elokuvien myötä osoittanut huolestuttavaa lukkiutumista ja tasapäistymistä. Itsenäisten, samaan universumiin kuuluvien elokuvien sijasta MCU:sta on tullut sarjatuotantokoneisto, jossa omaperäisyys ja itsenäisyys ovat olleet kortilla. Teoksilla voisi yhtä hyvin olla nimenä MCU 27, MCU 28 ja niin edelleen. Taika Waititi potki tutkainta vastaan jo edellisen Thor-elokuvansa Thor: Ragnarokin (2017) myötä. Raikas ja viihdyttävä teos oli kuin villi juhla 1970-luvulta erottuen edukseen ja jättäen hyvän jälkimaun.

Thor: Love and Thunder Waititi palaa Thorin seikkailujen pariin Thor: Love and Thunderilla, joka on 1970-luvun fiiliksen sijasta selkeästi kasarihenkinen. Led Zeppelinin ”Immigrant Songin” sijasta soi Guns’n’Roses usean biisin voimalla ja lopputeksteissä Dion ”Rainbow in the Dark”. Thor: Love And Thunder ei yllä Thor: Ragnarokin tasolle, mutta se tarjoaa pöyhkeästi rullaavaa ja hyväntuulista Waititi-viihdettä. Elokuva ei tunnu siltä, että se on MCU 29, vaikka se sitä nimellisesti onkin. Saavutus ei ole vähäinen.

Waititi on kummassakin Thor-elokuvassaan luottanut maineikkaisiin sarjakuvatarinoihin käsikirjoituksen pohjana. Thor: Ragnarokin tarinarunko oli ottanut paljon vaikutteita Grek Pakin Planet Hulk -tarinasta. Thor: Love and Thunder nojautuu erittäin vahvasti Jason Aaronin pitkään Thor-jatkumoon. Aaronin tarinoiden keskeisimpiä ideoita ovat Gorr Jumaltentappaja (Christian Bale) sekä Thorin entisen tyttöystävän Jane Fosterin (Natalie Portman) muuntuminen naispuoliseksi ukkosenjumalaksi.

Thor: Love and Thunder Pahasti syöpäsairaan Fosterin kirjaimellinen voimautuminen Mjölnir-vasaran taikavoimien avulla on kekseliäs idea, jossa on vain yksi kauneusvirhe. Aaronin sarjakuvissa ja Thor: Love and Thunderissa Fosterin supersankarihahmosta käytetään myös nimeä Thor. Thor on etunimi, ei mikään arvonimi, vaikka Mjölnir-vasara antaisikin arvoiselleen kantajalle Thorin kaltaiset ukkosenjumalan voimat. Nosti Kapteeni Amerikkakin Avengers: Endgamessa (2019) saman vasaran ilman nimenvaihdosta. Fosteria olisi voinut kutsua vain ukkosenjumalaksi ilman miehen nimen ottamista.

Norjalaismiesten etunimien kaltoinkohtelusta huolimatta Fosterin muuntautuminen ukkosenjumalaksi tuo lisäväriä ja kiinnostavuutta hahmoon. Pelastettavan neidon roolin sijasta Natalie Portman pääsee näyttämään ilkikurisemman ja fyysisemmän puolensa. Portman ottaa ilon irti perinteisemmästä macho-uhosta ja vasaranheiluttelusta. Särmikäs käsikirjoitus lienee suurin syy, miksi Portman päätti rooliinsa vielä kerran palata.

Thor: Love and Thunder Aaronin luoma Gorr Jumaltentappaja oli sarjakuvissa varsin yksioikoinen ja motiiveiltaan näennäisuskottavasti perusteltu hahmo, mörkö, jonka idea oli vain olla kyllin kova vastus Thorille ja kumppaneille. Christian Bale tuo Gorriin sympaattisuutta ja ainoana elokuvassa onnistuu lataamaan rooliinsa inhimillistä vakavuutta ja sitä kautta traagisesti resonoivaa draamaa. Gorrilla on myös perusteltu syy tappaa kohtaamansa jumalat, ja hänen motiiveihinsa voi jokainen rationaalisesti ajatteleva yhtyä ilman henkilökohtaisia katastrofeja.

Ensisijaisesti Thor: Love and Thunder on seikkailukomedia. Painotus päähenkilö Thor Odininpojan (Chris Hemsworth) osalta on niin vahvasti komediallinen, että se johtaa dramaturgisiin heikkouksiin tietyillä osa-alueilla. Odininpoika esitetään niin pökkelönä ja pöhkönä, että romanssia kahden Thorin osalta on vaikea ottaa vakavasti. Waititin lupailema romanttinen ydin jää vaisuksi.

Thor: Love and Thunder Ukkosrintama on romanttisesti höyhenenkevyt, mutta seikkailutarinana elokuva on hyvin rytmitettyä, alati eteenpäin vyöryvää avaruusfantasiatoimintaa. Waititin pilke silmäkulmassa ei petä, ja tarkoin roolitetut sivuhahmot nostavat viihdekerrointa. Kuka havaitsee vaikkapa Simon Russell Bealen muutaman sekunnin vilahduksen? Erityisen onnistunut on Russell Crowen sivuosa kreikkalaisena ylijumala Zeuksena. Zeus kuvataan pöyhkeäksi, irstaaksi, omahyväiseksi mulkeroksi, eli siis juuri sellaisena kuin hän tarustoissakin on.

Lopputeksteissä vilahtaa myös Zeuksen poika Herkules, myös Marvelin sarjakuvien supersankari ja aikoinaan Kostajien jäsen. Jos Chris Hemsworth joskus Thor-hahmoonsa kyllästyy, niin korvaava jumalsankari on jo vaihtopenkillä.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 2 henkilöä