Toisesta korvasta sisään, toisesta ulos

Parin viikon sisään saa ensi-iltansa jo toinen lapsille suunnattu agenttiseikkailu. Analyyttisemmän mielentilan riivaamana ilmiöstä voisi jo rakennella laajempiakin johtopäätelmiä, varsinkin maailman nykyisten tapahtumien valossa. Mutta pysytään yksinkertaisella tasolla, sillä kysymyksessähän ovat lastenelokuvat.

© 2001 Dimension FilmsLähinnä eläinrääkkäystä muistuttaneeseen Kuin kissat ja koirat -agenttileikkiin verrattuna Spy Kids on ihan siedettävää menoa ja mekastusta. Väkivalta ja turboahdettu toimintahälinä tosin pistelevät aikuiskatsojan silmään, mutta ilmeisesti nykyajan ala-asteikäiset ovat jo tarpeeksi kyllästettyjä maailman menolla, että heille voidaan tarjota tällaistakin viihdettä, joka vielä menneinä vuosikymmeninä olisi aiheuttanut laajempaakin paheksuntaa.

Menevän lastenrallin on ohjannut väkivaltabalettien tirehtöörinä mainetta niittänyt Tarantinon meksikolainen oppipoika Robert Rodriguez. Kameraa mies toki osaa pyörittää, mutta sisältöä hän ei tekeleisiinsä saa taottua edes pajavasaralla. Kahjossa lastentoiminnassa sisällöttömyys ei ole maailman syvin synti ja värikäs kuvakaruselli palvelee todennäköisesti mallikelpoisin ottein kohderyhmäänsä. Ainakin Amerikassa Spy Kids on ollut jopa menestys.

© 2001 Dimension FilmsAikuisten agenttiseikkailuja myötäillen lastenversiossa perheen vähävartisimmat joutuvat pelastamaan agenttivanhempansa maailmaa uhkaavan hullun kynsistä. Melske menee toisesta korvasta sisään ja putkahtaa toisesta ulos ilman, että viisarikaan aivokoneistossa erehtyi värähtämään. Markkinahumulla sliipattu maailman pelastaminenkin on sopivampaa lasten- ja nuortenelokuvan sanomaa kuin kotikutoisten uskonhullujen maailmankuvaa vääristävät paatokset.

Spy Kidsin dubbaamista suomeksi en ymmärrä alkuunkaan. Elokuvan kohderyhmä on selkeästi jo luku- ja ymmärryskykyisessä tenavapolvessa, joten oikeilla näyttelijöillä tehdyn filmin dubbaamista ei voi mitenkään järkevästi perustella. Tyhjänpäiväisenkään elokuvan katsomisen ei pitäisi olla purukumin jauhamista, vaan keskittyneempää katsomista olisi opettava jo nuorella iällä, ja tekstitys lisää kuvakeskittymistä sekä vieraan kielen omaksumista.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,5 / 2 henkilöä