Machete tylsistyttää

Robert Rodriguezin Machete (2010) oli lähtökohdiltaan poikkeuksellinen elokuva. Harvoin trailerista tehdään elokuva, yleensä kuvio on päinvastoin. Grindhousen alkukuvasta lähtölaukauksensa saanut Machete oli pilke silmäkulmassa tehtyä rehellistä mättöä ja meininkiä tisseillä silattuna. Kaiken kruunasi tuhannen sivuosan miehen, Danny Trejon, nostaminen pääosaan. Yrmy meksikaani pesi mennen tullen kaikki nykyisen toimintataivaan puppelipojat.

Machete KillsMachete toimi kerran. Mättöön turtuu nopeasti ja samat vitsit eivät naurata kahdesti. Elokuvantekijät eivät tästä piittaa niin kauan kuin kassakone kilisee. Niinpä Machete tulee jälleen. Tällä kertaa Yhdysvaltojen presidentti nakittaa körilään eliminoimaan Meksikossa ohjuksella uhittelevan puolimielen. Ruumiita tulee liukuhihnalta, mutta ensimmäisen elokuvan virkistyselementit loistavat poissaolollaan. Tisseistä ei ole tietoakaan.

Machete Kills on viety selkeästi parodian suuntaan. Pilaa tehdään niin Bondeista kuin monista muistakin äksongenren tekeleistä. Suuntaus on vähintäänkin outo, sillä ensimmäisen elokuvan myötä Rodriguezilla on ollut käsissään varsin originelli hahmo, jonka tarinaa olisi voinut jatkaa tyystin omilla poluillaan.  Halvan parodioinnin tielle lähteminen haisee helpolta rimanalitukselta ja rahoittajien sanelulta.

Machete KillsElokuvan juoni on silkkaa tuheroa. Kahta tuntia lähentelevä elokuva luisuu luvattoman monta kertaa tappavan tylsäksi kaikesta tappamisen melskeestä huolimatta. Tappaminenkin vaatii ympärilleen jotain tarttumapintaa, muutoin hommassa ei ole ideaa. Tasapaksua tylsyyttä ei pelasta edes vähäpukeinen Michelle Rodriguez, joka ilmestyy temmellyksen silmäniloksi viimeisellä kolmanneksella.

Tukku tunnettuja naamoja vilisee sivuosissa läpi elokuvan. Muistettavin on Mel Gibson hääräämässä kajahtaneena visionäärinä ja tulevana avaruuden valloittajana. Parhaiten Machete Kills tultaneen kuitenkin muistamaan siitä, että tässä elokuvassa Charlie Sheen on ensimmäistä kertaa kreditoitu ristimänimellään Carlos Estevez. Mikä visailukysymys.

Machete KillsElokuvan parasta antia on alkukuvana nähtävä traileri mitä todennäköisimmin tulevasta elokuvasta Machete Kills Again… in Space. Nämä elokuvat ovat parhaimmillaan trailereina. Kaikki olennainen on tiivistetty pariin minuuttiin. Loput sata minuuttia ovat enemmän tai vähemmän turhia ja tylsiä.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1 / 2 henkilöä