Realistista fantasiaa ja fantastista realismia
Meksikolaisen Guillermo del Toron tähänastisen filmografian voi jakaa kahteen kategoriaan. Englanninkieliset Hollywood-ohjaukset ovat enemmän popkornia, espanjankieliset projektit ovat henkilökohtaisempia ja rosoisempia. Samoista aineksista del Toro työstää kuitenkin kaikki elokuvansa: kauhua, fantasiaa sekä katolilaisuudesta ja myyteistä kumpuavaa kuvastoa.
Hollywood-debyytti Mimic (1997) tuhottiin tuottajien toimesta niin pahasti, että sen ohjaaminen oli del Torolle raskaampi kokemus kuin hänen isänsä kidnappaaminen. Vaikka muut ohjauskokemukset ovatkin olleet parempia, on Pan’s Labyrinth ensimmäinen elokuva, jonka del Toro on tehnyt ilman mitään kompromisseja. Aivan helposti se ei onnistunut, ja loppujen lopuksi hän joutui ohjaamaan elokuvan ilman palkkaa. Riskinotto kannatti, sillä Pan’s Labyrinth on del Toron onnistunein työ sekä tämän vuosituhannen parhaimpia elokuvia.
Ofelia löytää pian talon läheltä ikivanhan labyrintin, ja labyrintista faunin. Fauni paljastaa Ofelian olevan maanalaisen valtakunnan prinsessa, sekä lupaa Ofelian pääsevän takaisin valtakuntaan kunhan Ofelia tottelee häntä.
Kerronta tuo etäisesti mieleen Peter Jacksonin Heavenly Creaturesin, mutta Pan’s Labyrinth on moniselitteisempi. Väkivaltaa elokuvassa käytetään ja näytetään konstailematta, mutta del Torolla on sille selkeä funktio. Sotaa ja ihmisten toimia ei kaunistella millään tavalla; julmin olento ei löydy fantasiamaailmasta vaan kapteeni Vidalista.
Del Torolla on näkemystä ja mielikuvitusta sekä kerronnan että tyylin osalta, eikä hän arastele sekoittaa eri elementtejä keskenään. Häntä ei voi verrata suoraan kehenkään muuhun fantasian ja kauhun parissa operoivaan ohjaajaan, mutta muilla on haastetta päästä Pan’s Labyrinthin asettamalle tasolle.
Toimituskunnan keskiarvo: 4 / 10 henkilöä
Seuraava:
Musta Dahlia
Arvostelu elokuvasta Black Dahlia, The / Musta Dahlia.
Edellinen: Aidosti outoa
Arvostelu elokuvasta Stranger Than Fiction / Aidosti outoa.