Intohimon pelipöydällä

Ang Leen ohjaama Lust, Caution on vakoilutrilleri, jossa puidaan politiikkaa japanilaisten miehittämän Shanghain ja Hongkongin kujilla toisen maailmansodan aikana. Trillerin etualalle kohoavat intohimo ja kielletty rakkaus, joten vertailua Oscareita kahmineeseen Brockeback Mountainiin ei voi välttää. Uutukainen ei jää nimekkäästä edeltäjästään jälkeen, vaan ohjaajan oman perinnön hyödyntäminen ja paluu aasialaisiin teemoihin tekevät vaikutuksen.

Chan Kam Chuen - © Focus FeaturesBrokeback Mountainissa Lee kuvasi miesten välistä rakkautta ja sama herkkyys näkyy tällä kertaa naisen tunteiden hienovaraisessa kuvauksessa. Radikaaliin opiskelijaryhmään liittynyttä sankaritarta ei aja eteenpäin palava aate, vaan maanläheinen ihastuminen. Kun tilanne kärjistyy japanilaismielisten vallanpitäjien, etenkin Mr. Yeen, vastustamiseen, joutuu Wong Chia Chi kamppailemaan häntä repivien tavoitteiden, ihastumisen ja petollisen intohimon kanssa.

Lust, Caution on erinomainen tutkielma yhteiskunnassa vaikuttavien voimien inhimillisyydestä. Lee kuvaa historiallista tapahtumaketjua, joka saattaa vaikuttaa suunnitelmalliselta, mutta joka ruohonjuuritasolla kärjistyy ihmissuhteiden arvaamattomuuteen.

Chan Kam Chuen - © Focus FeaturesIntohimon kaiken nielevyys nousee yhdeksi keskeiseksi teemaksi elokuvassa. Ajoittain Lust, Caution tuo mieleen jopa Nagisha Oshiman Aistien valtakunnan (1976) tavassaan käsitellä miehen ja naisen välisen suhteen lihallisuutta. Seksi on sen verran suorasukaista, että se jää pitkälti länsimaalaisten katsojien riemuksi. Kiinalaiset katsojat menettävät paljon oman seksittömäksi sensuroidun versionsa kanssa, sillä nämä kohtaukset ovat paitsi rohkeita, niin ennen kaikkea välttämättömiä trillerin kehittymisen kannalta. Ne esittelevät herkullisesti ruumiillisuuden ulottuvuuksia ja vaikutusvaltaa.

Chan Kam Chuen - © Focus FeaturesOhjaajan paluu alkujuurilleen on tehnyt hänelle hyvää. Kiinalainen elämänmuoto saa ihastuttavalla tavalla sijaa Leen käsissä ja hän hyödyntää maan perinteitä jännityksen rakentamisessa. Erityisesti kiinalainen perinnepeli mahjong saa oivaltavan roolin trillerin käänteiden vertautuessa pelin nopeisiin siirtoihin, monimutkaiseen taktikointiin ja muiden pelaamisen arviointiin. Pelin maailman tunteminen avaakin katsojalle oven henkilöhahmojen, erityisesti sankarittaren ajatusmaailmaan, ja ihmisten välisten jännitteiden arvioimiseen.

Ansaitusti Lust, Caution voitti parhaalle elokuvalla myönnettävän Kultainen leijona -palkinnon Venetsian elokuvajuhlilla 2007. Elokuva on esteettisesti hyvin kaunis ja se on vahvaa draamaa alusta loppuun saakka. Lee yhdistelee onnistuneesti trillerin elementtejä, klassisesta Hollywoodista tuttuja kohtalokkaita naisia ja kiinalaisia perinteitä.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,5 / 10 henkilöä