Russian Åmål

Ruotsin nuori lahjakkuus Lukas Moodysson, 33, jatkaa uudella elokuvallaan Lilja 4-ever laatutyötään. Ohjaaja-käsikirjoittaja liikkuu osittain esikoisohjauksensa Fucking Åmålin (1998) linjoilla, mutta tematiikka on monta astetta vakavampaa. Leppoisan Tillsammansin (Kimpassa, 2000) hauskasta hippinostalgiasta ja puutaloidyllistä ei ole tietoakaan. Moodyssonin mukaan elokuvan aiheeksi piti alun perin tulla Jumalan suopeus, mutta toisin kävi. Armoa ei paljoa anneta.

© 2002 Memfis FilmLilja (Oksana Akinshina) on nuori tyttö, joka asuu suttuisessa lähiössä "jossain päin entistä Neuvostoliittoa". Äiti hylkää hänet uuden miesystävän takia. Pienestä Volodjasta (Artiom Bogucharskij) tulee Liljan ystävä, kun kukaan muu ei välitä. Alamäki on jyrkkä. Rahat loppuvat, mutta Lilja tapaa nuoren, komean ja mukavan Andrejn (Pavel Ponomarev), joka lupaa viedä tytön Ruotsiin töihin.

© 2002 Memfis FilmTaas kerran on Moodysson löytänyt loistavat nuoret näyttelijät pääosiin. Katsojalla ei ole vaikeuksia olla mukana lasten kohtaloissa. Lilja 4-ever liikuttaa ja vihastuttaa. Tyyli on myös tuttua, käsivaralta kuvattua ja rakeista lähiön inhorealismia. Kerrostalot jököttävät harmaina myöhäissyksyn räntäsateessa. Autot kaahaavat siltojen alta. Edellisistä elokuvista tuttua huumoria ei löydy, vaan sävyt on käännetty superharmaalle. Lilja joutuu muuttamaan monta kertaa, mutta aina hän pakkaa suojelusenkelitaulun mukaansa. Lopulta taulu heitetään seinään.

Lilja 4-ever ei ole teiniviihdettä. Aiheet ovat läpikotaisin vakavia ja käsittelyn arvoisia. Tällaisia elokuvia tarvitaan muistuttamaan, että jonkun täytyy pitää heikkojen puolta. Lapsuus, jonka saa elää turvallisesti lapsena, on kullan arvoinen. Erityisesti hyvinvointivaltion alasajoa haluaville ja muille "bogoilijoille" suosittelen Lilja 4-everin katsomista. Lisäpisteitä tulee myös Rammstein-yhtyeen vaikuttavan Mein Herz Brennt -kappaleen käytöstä alussa ja lopussa.

* * * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 4,3 / 8 henkilöä