Hukattu mahdollisuus

Mittavan näyttelijänuran tehnyt ja muun muassa kaksi kertaa parhaan miesnäyttelijän Oscar-palkinnon voittanut Tom Hanks on pysytellyt viime vuosina lähinnä tuottajana ja ääninäyttelijänä. Nyt Hanks kuitenkin palaa päärooliin itse ohjaamassaan komediassa Larry Crowne – uusi mahdollisuus.

Larry Crowne – uusi mahdollisuusVähittäismyyntiketju vähentää työntekijöitään, ja jo keski-ikään ehtinyt ja avioerosta toipuva Larry Crowne joutuu työttömäksi. Uuttera Larry ei kuitenkaan jättäydy toimettomaksi vaan päättää täydentää ansioluetteloaan aiemmin suorittamatta jääneillä korkeakouluopinnoilla. Opinnoista alkaa itsensä uudelleen luominen, jossa auto vaihtuu skootteriin, koti sisustetaan uudelleen ja pikeepaita otetaan pois housuista. Valitettavasti itsensä luomisen komedialliset ansiot jäävät vähäisiksi.

Larry Crowne – uusi mahdollisuus ajelehtii kohtauksesta toiseen päämäärättömästi. Hahmojen ja lähtökohdan kehittämisen sijaan elokuvan huumori perustuu toisistaan irrallisiin ja pahimmillaan vain näennäisesti koomisiin tilanteisiin. Kaiken aikaa neuvokkaana ja reippaana pysyttelevä Larry ei ole hahmona erityisen kiinnostava, ja elokuvan ote on liian kesy ja hampaaton aidosti oivaltavaksi komediaksi.

Larry Crowne – uusi mahdollisuusOpiskelijaelämään siirtyminen tarjoaisi mahdollisuuden eri-ikäisten ja erilaisissa elämäntilanteissa olevien hahmojen kohtaamisesta rakentuvaan huumoriin. Larry kuitenkin sopeutuu uuteen elämäänsä yllättävän vaivattomasti, ja mielenkiintoiset ristiriidat jäävät puuttumaan. Sivuhenkilöt ovat ohuita ja mieleenpainumattomia, eikä elokuva onnistu ammentamaan asetelmastaan kuin pinnallisia ja kuluneisiin stereotypioihin nojaavia havaintoja. Internetin aikuisviihteen mainitseminen, opetusta häiritsevät puhelimet ja Star Trekin sekoittaminen Tähtien sotaan eivät enää jaksa huvittaa.

Lopulta jopa romanttinen käänne ja loppuhuipennus ovat väkinäisiä, ja Larryn tarina jää kokoelmaksi mielikuvituksettomia vitsejä. Epäonnistuneen kokonaisuuden kruunaa päälle liimattu ja ontto elämänfilosofia, jossa kaikki on aina mahdollista eikä mikään koskaan liian myöhäistä. Tuloksena on tyhjänpäiväinen elokuva, joka ei toimi edes kertakäyttöviihteenä. Larry Crownen takia Tom Hanksin ei tarvitse raivata lisää tilaa palkintokaappiinsa.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1 / 3 henkilöä