Arjen sankari

Clint Eastwoodin ohjaama Sully – Uroteko Hudson-joella jatkaa ohjaajansa uusien amerikkalaisten sankarien sarjaa. American Sniper oli Eastwoodin suurin hitti vuosiin kertoen tositarinan amerikkalaissotilaan kokemuksista Irakissa ja elämästä niiden jälkeen. Sniperin patrioottisävyinen tarina jakoi mielipiteitä, mutta Sully on saanut kriitikoilta yleisesti lämpimän vastaanoton. Tämä johtunee siitä, ettei sen aihe ole erityisen polarisoiva, vaikka amerikkalainen sankaritarina onkin.

SullyLentäjä Chesley ”Sully” Sullenberger tuli tunnetuksi vuonna 2009 tehtyään matkustajakoneella kylmähermoisen hätälaskun Hudson-jokeen. Kesken nousun hänen lentokoneensa törmäsi lintuparveen, joka hajotti sen moottorit. Vähän päälle kaksisataa sekuntia myöhemmin kaikki oli ohi, kone Hudson-joessa ja kaikki 155 matkustajaa elossa. Ihmepelastus päätyi uutisiin ympäri maailman.

Ihme ei olisi ollut mahdollinen ilman lentokoneessa olleita ammattilaisia, lentäjiä ja lentoemäntiä, jotka pitivät hermonsa kurissa tapahtumien alusta loppuun. 40 vuoden lentokokemuksella varustettu Sullenberger tajusi nopeasti, etteivät koneen tehot riittäisi lentokentälle paluuseen ja toteutti pikaisesti kehittämänsä hätäratkaisun.

SullyEastwoodin elokuva alkaa onnettomuutta seuranneena päivänä, mutta lennon tapahtumat näytetään takauman avulla. Varsinainen juoni käsittelee onnettomuustutkinnan herättämää epäilystä. Olisiko Sullenberger voinut törmäyksen jälkeen palata takaisin lentokentälle ja pelastaa sekä koneen että matkustajat? Lentoturmatutkijat uskovat sen olleen mahdollista, mutta Sullyn kokemus saa hänet epäilemään tutkijoiden tuloksia.

Rakenteensa takia elokuvalla on hieman käynnistymisvaikeuksia, mutta niistä huolimatta rakenneratkaisu on ymmärrettävä. Koska varsinainen onnettomuuslento kesti vain muutaman minuutin, olisi tapahtumien kertominen kronologisesti voinut estää jännitteen syntymisen, kun katsojien olisi dramaattisen ja hyvin kuvitetun lentoturman jälkeen pitänyt keskittyä juoneen, joka on pohjimmiltaan oikeussalidraama.

SullyEastwood tekee erittäin hyvää työtä varsinkin onnettomuuskuvituksen parissa, mutta Sullyn todellinen kantava voima on Tom Hanks, joka on tällä hetkellä lähestulkoon ainoa Hollywood-tähti, joka kykenee uskottavasti esittämään Sullenbergerin kaltaista nuhteetonta ja suoraselkäistä jenkkisankaria valkokankaalla.

Hanksin Sully on piinkova ammattilainen, lähes nolanmaisen insinöörimäinen arjen sankari, joka ei menetä hermojaan missään tilanteessa. Hän pystyy myös hivuttamaan hahmoonsa hiukan inhimillisyyttä, jota näin asiallinen dokudraama kipeästi kaipaakin. Ilman Hanksia Sully ei toimisi niin hyvin kuin se toimii.

SullyAmmattitaidosta huolimatta elokuva tuntuu liiankin kliiniseltä. Sullyn hahmo muuttuu moniulotteisemmaksi vaimonsa kautta, mutta monet yksityiskohdat, kuten Sullyn ohimennen mainittu konsulttifirma tai ongelmat kiinteistösijoituksen kanssa, jäävät vain yksityiskohdiksi, jotka kyllä värittävät taustoja mutta eivät oikeastaan kerro mitään Sullysta ihmisenä. Tällaiset heitot tarvitsisivat tilaa kasvaa.

Tästä huolimatta kyseessä on kuitenkin hyvin ohjattu, hyvin näytelty ja muutenkin hyvin tehty tositapahtumiin perustuva elokuva, jollaisia toivoisi näkevänsä valkokankailla enemmänkin. Mikään mestariteos se ei ole, mutta silkkana Eastwoodin ammattitaidon osoituksena se on timanttinen.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,3 / 4 henkilöä