Kukaan meistä ei pääse taivaaseen

Englantilainen teatteriohjaajanakin tunnettu Sam Mendes on esikoiselokuvansa American Beautyn (1999) jälkeen tarttunut erilaiseen aiheeseen. Amerikan esikaupungeista on siirrytty amerikkalaiseen mytologiaan, gangstereiden 30-luvulle. Matkalla Perditioniin perustuu Max Alan Collinsin kirjoittamaan sarjakuvaan.

© 2002 DreamWorks LLCMichael Sullivan (Tom Hanks) "suorittaa tehtäviä" irlantilaiselle mafiamiehelle John Rooneylle (ikicharmikas Paul Newman). Michael Junior (Tyler Hoechlin) saa selville, mitä isä oikeasti tekee työkseen, josta seuraa tragedia. Isä ja poika Sullivan lähtevät pako- ja kostoretkelle palkkatappaja (Jude Law) kannoillaan. Perdition on kaupungin nimi johon Sullivanit pyrkivät, mutta viittaa myös kadotukseen. Ohjaaja Mendes toivoi, ettei sivumerkitys näkyisi elokuvan nimessä joten se on jätetty kääntämättä. Arvostelun otsikko, "kukaan meistä ei pääse taivaaseen", on elokuvan loppupuolelta John Rooneyn repliikistä. Silti Sullivan haluaa, ettei pojasta tulisi samanlainen syntinen kuin isästä ja muista elokuvan miehistä.

© 2002 DreamWorks LLCMatkalla Perditioniin on taas yksi kalliilla tehty peruslaadukas Hollywood-tuotos, joka ei hetkauta suuntaan eikä toiseen. Hanks tekee tähtikuvaansa verraten poikkeavan roolin tappajana, jolla on liikaa syntejä tilillään. Kaunis poika Jude Law (mm. A.I. - Tekoäly) on nyt ruma ja ilkeä palkkamurhaaja, joka tienaa vielä lisää ottamalla uhreistaan kuvia sanomalehtiin. Paul Newman vanhana päällikkönä ei tietenkään petä.

Musiikki on tietenkin iänikuista hollywood-vingutusta, jossa ei ole riskinoton häivääkään. Kiehtovan harmaa värimaailma, sade ja pimeys luovat epätoivoista virettä. Synkeys ja väkivalta kyllä vetoaa allekirjoittaneeseen, mutta en ole mitenkään erityisen innostunut mafia/gangsterielokuvista. Niitä on tehty maailman sivu, eikä Matkalla Perditioniin tuo lajiin mitään valtavan uutta ja verisuonet päästä räjäyttävää.

Matkalla Perditioniin on perimiehinen elokuva, jossa naiselle ei anneta ääntä laisinkaan. Isä-poikasuhdetta käsitellään lähinnä pojan näkökulmasta. Aiheeseen ei vain oikein saada koskettavuutta.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,4 / 7 henkilöä