Lost in L.A.

Kukapa ei olisi joskus ohimennen törmännyt unelmiensa täyttymykseen, joka hetken huuman jälkeen katoaa taivaanrannan taa ja jää kummittelemaan mielen sopukoihin. Kun skottilainen hautausurakoitsija törmää hautuumaallaan viehättävään amerikkalaiseen näyttelijättäreen, mies on aivan myyty. Taakse jää ontuva bisnes ja tyttöystävä, jonka kanssa piti mennä naimisiin, ja matka Enkelten kaupunkiin voi alkaa. Unelmien maassa kaikki unelmat eivät vain ota täyttyäkseen, ainakaan suoralta kädeltä.

LA Without a Map - © 1999 Marianna Films OyEi ole mikään suuri ihme, että näistä lähtökohdista Richard Rayner kynäili kulttihitiksi nousseen kirjansa Avioliitto LA:n tapaan (Los Angeles Without a Map, 1988). Ei ole myöskään mikään ihme, että Mika Kaurismäen käsissä Raynerin kirjasta syntyi hersyvä elokuva. Vanhemman Kaurismäen veljeksen elokuvista ainakin Amazon (1992) ja Condition Red (1995) täyttivät jo aikanaan kansainvälisen elokuvan mitat. Miehen saatua työrauhan yhä suuremman tuotantokoneiston suojissa alkaa lopputulos näyttää yhä varmemmalta ja kansainvälistä vertailua kestävältä. Tosiasiassa elokuvaa LA Without a Map voi hyvällä syyllä pitää Mika Kaurismäen ehkä onnistuneimpana ohjaustyönä.

LA Without a Map - © 1999 Marianna Films OyMelko tarkasti Raynerin kirjaan pohjaava elokuva on tavallisten ihmisten menestystarina, jossa yhdistyy niin tragedia kuin komediakin. Toiveet suuren maailman autuuden onnelasta kohtaavat arkisen todellisuuden, jossa mikään ei lohkea kuin Manulle illallinen. Los Angelesin vähemmän hattaraisista näkymistä Kaurismäki rakentaa elokuvalle ympäristön, josta jokainen suurkaupungissa junttina seikkailut löytää oman itsensä. Huumori ei ole lakonista eikä remakkaa idiotismille hörähtelyä, vaan kumpuaa vienona virneenä osaavien näyttelijöiden luomasta kokonaisuudesta.

LA Without a Map - © 1999 Marianna Films OyKaurismäki on saanut "tuntemattomista" näyttelijöistä kaiken tarvittavan irti. David Tennant loistaa skottilaisena kukkakeppinä, Richardina, rinnallaan viehkeä ihastuksensa kohde Barbara (Vinessa Shaw) kaikkien L.A.:n Pattersonien keskellä. Oman filosofiansa elokuvaan tuo Vincent Gallon esittämä Richardin kaveri Moss, jonka "yo, bro" -viisaudet iskevät suoraan hällävälismin ytimeen. Ja kuka voisi olla välittämättä Johnny Deppin Dead Man -julisteesta antamien mielenilmauksien vaikutuksesta, ei ainakaan Richard, sillä hänhän on hautausurakoitsija.

Kokonaisvaltaisesti LA Without a Map on rakkauselokuva. Tarina tuon suuren onnen löytämisestä, jopa valtameren takaa, vaikka Mossia lainatakseni: "Ei pidäkään tapailla tyttöä, joka asuu yli 27 minuutin päässä moottoritiestä." Kaurismäen rakkaustarina koskettaa sillä ihan tavallisella tavalla, joka usein puuttuu elämää suuremmista tarinoista, huolimatta jopa tönkön Leningrad Cowboysin mukanaolosta.

* * * *
Arvostelukäytännöt