Papat ei osaa

Ensimmäinen Expendables oli synkeä pettymys, toinen vähemmän ryppyotsainen parannus. Kolmas osa voisi jatkaa tätä loivaa nousukiitoa, mutta sen sijaan päätyy kaapimaan pohjamutia typerän, katsojia aliarvioivan tarinan ja toteutuksen vuoksi.

Expendables-sarja on alusta alkaen ollut yhden vitsin elokuva: kootaan joukkoon mahdollisimman monta toimintatähteä ja laitetaan heidät vetämään yhdessä pataan pahiksia. Kun ensimmäiseen elokuvaan päätettiin tehdä jatko-osa, oli luonnollista myös lisätä toimintastarojen määrää. Sama juttu käy myös kolmannessa osassa, jossa näyttelijöillä on vaikeuksia mahtua leffaan. Jet Lilla on vain kaksi kohtausta, yksi repliikki eikä yhtään lähitaistelukohtausta – mitä haaskausta!

The Expendables 3Toimintakohtaukset ovat kökköjä ja ohjaaja Patrick Hughesilla on kiusallinen tapa asettaa kamera vinoon lähes jokaisessa otossa. Uusimmalla osalla on sarjan alhaisin ikäraja (K12), mikä näkyy veren määrässä ja siinä, etteivät toimintakohtaukset missään vaiheessa ole erityisen vapautuneita saatikka viihdyttäviä.

Kaikki alkaa älyttömällä vankilapakokohtauksella, johon kuuluu panssaroitu ja raskaasti aseistettu juna täynnä raskaasti aseistettuja sotilaita. Vapautettu vanki on Doc-niminen palkkasoturi (Wesley Snipes), joka on viettänyt vankilassa kahdeksan vuotta. Hänet vapautetaan, koska Barney Rossin (Sylvester Stallone) mukaan porukkaan tarvitaan yksi tyyppi lisää. Docia tämä ei tunnu ihmetyttävän, vaikka luulisi hänen tuossa tilanteessa vähintään huomauttavan kaverilleen siitä, että hänen on annettu virua vankilassa kokonaiset kahdeksan vuotta ennen kuin ”kavereita” huvitti vapauttaa hänet. Juoniaukkoa ei vaivauduta edes kuittaamaan kunnolla, mikä osoittaa käsikirjoittajilta tiettyä röyhkeyttä.

The Expendables 3Seuraavaksi suunnataan tehtävän kimppuun. Käy ilmi, että pääroisto on muuan Stonebanks (Mel Gibson), joka oli mukana perustamassa Expendablesia. Barney munaa mahdollisuuden Stonebanksin ampumiseen paljastamalla joukkonsa, mikä johtaa lopulta porukan viihdyttävimmän jäsenen (Terry Crews) loukkaantumiseen.

Elokuvasarjan nimi expendables, uhrattavissa, on sikäli harhaanjohtava, että porukan jäseniä kuolee äärimmäisen harvoin – elokuvissa ei kertaakaan. Crewsin hahmo on tästä hyvä esimerkki. Häntä ammutaan jalkaan ja selkään, mutta hän ei kuole vaan joutuu sairaalaan koko loppuelokuvan ajaksi toipumaan. Samankaltaisia läheltä piti-tilanteita on nähty sarjan saippuaoopperauniversumissa aiemminkin. Ensimmäisessä osassa Dolph Lundgrenin hahmo kääntyi pimeälle puolelle, yritti tappaa kaverinsa ja sitten silminnähden kuoli vain palatakseen lopussa kittaamaan kaljaa vanhojen kaveriensa kanssa kuin mitään ei olisi tapahtunut.

The Expendables 3Eikä mitään tapahdu nytkään. Ne, jotka ovat odottaneet into piukeana Snipesin saapumista, joutuvat pettymään, sillä ensimmäisen puolen tunnin jälkeen hänen hahmonsa – kuten myös kaikki muut vanhat tutut Stallonea lukuun ottamatta – katoavat kuvasta. Barney alkaa jostain syystä kasata uutta tiimiä Stonebanksin voittamiseksi. Tähän uhrataan tunti. Lopulta uusi tiimi jää vangiksi ja Barneyn täytyy lähteä vanhan tiiminsä kanssa pelastusretkelle. Odotin koko ajan, että Snipesin esittämä Doc olisi jotenkin tiedostanut tilanteen absurdiuden: ”Lähdetään pelastamaan neljää puolituttua heti kun he joutuvat pulaan. Minä vietin vankilassa kahdeksan vuotta ennen kuin te viitsitte pelastaa minut.”

Tarinalla tai sen yksityiskohdilla ei ole väliä, koska ne ovat mukana vain alustamassa toimintakohtauksia. Tästä syystä toiminnassa ei ole mukana jännitystä, joka koukuttaisi katsojia. Miten loputtomalta tuntuvat ja puuduttavat tulitaistelut edes voisivat jännittää, jos Stonebanksin kätyrit eivät edes osu sankareihin.

The Expendables 3Stallonen näytteleminen on huumoritonta yrmyilyä vailla minkäänlaista itseironiaa. Schwarzenegger on jo aiemmissa osissa osoittanut osaavansa nauraa itselleen. Niin myös tosielämän vankilasta vastikään vapautunut Snipes, kun Docin vankilatuomiosta ja verosotkuista veistellään vitsiä lentokoneessa. Sitten on Antonio Banderas, jolla on selvästi hauskaa omassa roolissaan, joka on vedetty tietoisesti yli.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,7 / 6 henkilöä

Lue myös