Hollywoodin outolintu

Crispin Hellion Glover tunnetaan parhaiten suurten Hollywood-tuotantojen näyttelijänä. Paluu tulevaisuuteen ja Charlien Enkelit -tähti on kuitenkin myös eksentrinen taiteilija, jonka omat ohjaustyöt eivät välttele tabuja vaan pureutuvat syvälle arkojen aiheiden ytimeen. Hämmentävät teokset ovat kuitenkin harvinaista herkkua, sillä ohjaaja ei suostu myymään niitä kaupalliseen levitykseen. Glover tuo henkilökohtaisesti elokuvansa konehuoneeseen asti ja järjestää näytösten yhteydessä kirjoihinsa pohjautuvia performansseja sekä keskustelutilaisuuksia yleisön kanssa.

It Is Fine. Everything Is Fine!Glover on saapunut Helsingissä 28.10.–1.11.2009 järjestetylle Night Visions -festivaalille esittämään teoksensa It is Fine. Everything is Fine!, joka perustuu cp-vammaisen Steven C. Stewartin käsikirjoitukseen. Elokuvassa Stewartin itsensä esittämä hahmo ensin viettelee ja sitten murhaa joukon naisia. Glover kertoo innostuneensa provokatiivisesta tekstistä välittömästi. Elokuvateatteri Maximissa toimittajia vastaanottava Glover pahoittelee haastattelun alkaessa kärsivänsä pahasta jet lagistä, mutta jaksaa silti vastailla kysymyksiin varsin perinpohjaisesti.

– Heti luettuani tarinan tiesin, että minun oli pakko rahoittaa ja tehdä elokuva. Stevenin ollessa parikymppinen hänen äitinsä menehtyi. Tämän seurauksena Steven joutui kuolemaisillaan oleville ihmisille tarkoitettuun hoitokotiin, vaikka oli fyysisesti ja henkisesti täysin terve. En pysty edes kuvittelemaan, minkälaisen tunteiden sekamelskan hän joutui käymään läpi vuosikymmenen aikana, jonka hän joutui viettämään tuossa laitoksessa.

– Käsikirjoitus on kuin 1970-luvun tv-murhamysteeri, jossa Steven on asettanut itsensä pahan tyypin rooliin. Uskon että ratkaisu tuo esille tarinan totuuspohjaiset elementit paljon paremmin kuin perinteisempi omaelämäkerrallinen tyyli olisi tehnyt.

Oman ajattelun puolesta

Elokuva on toinen osa trilogiasta, jonka viimeistä elokuvaa Glover ei ole vielä saanut valmiiksi. Teosten pohjana ovat toimineet ohjaajan näkemykset amerikkalaisen elokuvakulttuurin tilasta.

It Is Fine. Everything Is Fine!– Viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana tapahtunut kehitys on johtanut siihen, että katsojan olon epämukavaksi saavia elementtejä sisältäviä teoksia ei rahoiteta tai levitetä kaupallisesti. Minusta se on hyvin haitallista. Uskon että elokuvilla voi olla suorastaan opettavainen funktio, mikäli katsoja joutuu aidosti pohtimaan näkemänsä.

Päätöstä esittää festivaalilla suoraan elokuvasarjan keskimmäinen osa Glover perustelee toteamalla, että ensimmäinen teos herättää voimakkaampia reaktioita taiteilijan kotimantereella.

– Koen mielekkääksi näyttää täällä trilogian toisen elokuvan ensin, sillä ensimmäinen osa What is It? käsittelee teemoja, jotka ovat enemmän sidoksissa juuri Yhdysvaltojen tilanteeseen. Monet amerikkalaiset eivät ole tietoisia median rajoittuneisuudesta ja todella ärsyyntyvät, mikäli näitä asioita kyseenalaistetaan. Tietyssä määrin nuo tabut kyllä nostattavat samankaltaisia kysymyksiä myös Euroopassa, mutta täällä asiasta vallitsee silti suurempi ymmärrys.

Hyvässä seurassa

Glover myöntää, että elokuvien kanssa kiertäminen on aikaa vievää työtä. Silti mies on aktiivinen myös näyttelijänurallaan. Meillä vastikään teatterilevitykseen saapuneessa 9-animaatiossa Glover on lainannut äänensä eräälle teoksen hahmoista. Ensi vuonna ensi-iltansa saa Tim Burtonin ohjaama Liisa Ihmemaassa, jossa Glover esittää herttasotilasta.

– Olen tuntenut Burtonin 1980-luvulta asti, mutta en ollut nähnyt häntä moneen vuoteen. Aluksi puhe oli pienimuotoisemmasta osallistumisesta projektiin, mutta kun varsinainen tarjous lopulta saapui, kävi ilmi että kyse olikin paljon suuremmasta osasta. Kyseessä on mainio rooli ja olen siitä erittäin innoissani.

Lukuisia eksentrisiä hahmoja esittänyt Glover kertoo, ettei hänellä ole varsinaista uransa aikana ollut yhtä lempiroolia ylitse muiden. David Lynchin Villi Sydän ja Hotel Room nousevat kuitenkin esille erityisen positiivisina kokemuksina.

– Olen erittäin kiitollinen siitä, että olen päässyt työskentelemään Lynchin kanssa. Hän on myös alustavasti lupautunut trilogiani kolmannen osan vastaavaksi tuottajaksi.

Crispin Cloverin kotisivut: http://www.crispinglover.com/