Pimeyden ytimessä

Ramsey Campbellin samannimiseen romaaniin perustuva Nimetön on espanjalaisen Jaume Balaguerón ensimmäinen pitkä elokuva. Ihmismielen pimeimpiin onkaloihin johtava tapahtumaketju saa alkunsa, kun kuolleeksi luultu tytär soittaa äidilleen Claudialle (Emma Vilarasau) ja vannottaa tätä hakemaan hänet kotiin. Tyttären antamia vihjeitä seuraamalla Claudia löytää Nimettömät-ryhmän, jonka jäsenten päämääränä on irtautua ihmisyyden kahleista korkeampaan tietoisuuteen. Keinolla millä hyvänsä.

NimetönVaikka Nimetön on luokiteltu K-18 -elokuvaksi, siinä on hyvin vähän eksplisiittistä väkivaltaa. Nekin raakuudet, joita katsoja pääsee omin silmin todistamaan, on etäännytetty visuaalisella tyylittelyllä. Elokuvan teho ei perustu shokkiefekteihin, vaan kauttaaltaan pessimistiseen maailmankuvaan. Nimettömän sielunmaisemaa peilaava kaupunkimiljöö näyttäytyy tilanteesta riippuen joko kylmänä ja kliinisenä tai rappeutuvana ja likaisena. Suljettujen ovien takaa kuuluu lohduttomia ääniä. Kaikki viittaa siihen, että pinnan alla pimeät voimat tekevät työtään kuin rakenteita jäytävät termiitit. Tiedostamattomasta kertovat myös lukuisat painajaisjaksot.

Salattua uhkaa huokuva tunnelma kuitenkin kärsii, kun elokuvassa päästään "absoluuttisen pahan" jäljille. "Pahan synteesiä" haetaan kaivamalla arkistokaapista luurankoja toisensa jälkeen. Menneisyyden kätköistä löytyy kaikkia kuviteltavissa olevia perversioita natsien ihmiskokeista lapsien seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Tarkoituksena on ollut rakentaa uskottavaa pohjaa Nimettömissä personoituvalle pahuudelle, mutta paatos jää katsojalle sittenkin etäiseksi.

Ylilyönneistään huolimatta Nimetön on tyylillisesti ja temaattisesti vakuuttava debyytti. Se onkin kerännyt lukuisia kansainvälisiä festivaalipalkintoja, muun muassa Méliès d’or -palkinnon vuoden 1999 parhaana eurooppalaisena fantasiaelokuvana.

DVD / kuva: 16:9 Widescreen 1.78:1; ääni: Dolby Surround 2.0; tekstitetty (voi katsoa ilman tekstitystä); Extra features: music video (4’17"), trailer, filmographies (3 kpl).

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 3 henkilöä