Pateettista pöyhistelyä

Historiallisia elokuvia on kahdenlaisia. Menneinä vuosikymmeninä karismaattiset sankarit seikkailivat otsa pystyssä historian suurissa tapahtumissa. Tarinoiden keskipiste oli ajassa ja paikassa. Yksilökeskeisen arvomaailman yleistyessä historiallisten elokuvienkin näkökulma on muuttunut. Keskiöön on noussut yksilö historian tapahtumien keskellä. Huomion kohteeksi ovat hivuttautuneet individualistiset kokemukset, joiden kulisseina toimivat historian taitekohdat. Tällaisessa näkökulmassa korostuu väistämättä sentimentaalisuus, kun katsoja houkutellaan samastumaan päähenkilöön ja elämään tapahtumat tämän tunteiden kautta. Four Feathers on juuri tällainen elokuva.

© 2002 Paramount PicturesTarina kertoo Brittiarmeijan upseerista Harry Favershamista (Ledger), joka eroaa armeijasta saatuaan tietää komennuksesta lähteä taistelemaan siirtomaa Sudanissa vallanpitäjille uhittelevaa Mahdia vastaan. Asetoverit ja morsian leimaavat Harryn pelkuriksi ja omantunnon tuskissaan hän lähtee omin päin Sudaniin poistamaan pelkuruuttaan. Elokuvaa on mielenkiintoista verrata vastikään dvd:lle ilmestyneeseen Khartoumiin (1966), joka kertoo samoista Sudanin tapahtumista. Siinä missä 2000-luvun seikkailuelokuvassa haihatellaan yksilöiden tunteilla piiskataan 1960-luvun elokuvassa siirtomaapolitiikkaa ja kabinettien valtapeliä.

Kun tarina nivotaan yhden yksilön varaan, pitäisi tämän esittäjällä olla poikkeuksellista karismaa suoriutua koko historiallisen painolastin kannattelusta. Söpöllä Heath Ledgerillä ei riitä voimia tähän ja häntä katsellessa tuli ikävä jopa Charlton Hestonin elkeitä johdatella ties kuinka monta tuhatta statistia läpi hiekan ja tuulen ilmeenkään värähtämättä.

Four Feathers on teknisesti huolella tehty ja kauniilla kuvilla ladattu epookkiseikkailu vailla mitään sanottavaa. Kerronta on pateettista pöyhistelyä yksilöiden vaikerruksilla, joiden taustahuminaksi vanhan maailman vallan rappion on jäätävä. Ero saippuasarjojen tunnejorinoiden imellytyksiin on minimaalinen. Dvd-painokselle on joka tapauksessa ladattu suuri määrä erilaisia "minidokumentteja" elokuvasta ja aiheesta innostuneiden iloksi.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,7 / 3 henkilöä