Varkaitten tusinavitsailua

Kosto on pätevä tekosyy tehdä elokuvalle jatko-osa. Näin kaavaili luultavasti ohjaaja Steven Soderbergh, kun hän päätti tehdä jälkeläisen Ocean´s Elevenille (2001). Ensimmäisellä kerralla Danny Oceanin (George Clooney) rosvoporukka siivosi Terry Benedictin (Andy Carcia) kasinoista 160 miljoonaa dollaria. Ocean´s Twelvessä uhkapelipohatta vaatii rahojaan veijarivarkailta takaisin. Koska Benedictiä pelkäävät konnat haluavat säilyä hengissä, he päättävät hyvittää velkansa. On helppo arvata, etteivät miehet selviytyäkseen sorru rehelliseen työhön. Nyt Oceanin jengi lähtee Eurooppaan etsimään lisää rosvottavaa.

© 2004 Village Roadshow Films (BVI) LimitedOcean´s Twelven tekijät haluavat kähveltää puolestaan yleisön rahat ja tämä näkyy toteutuksessa. Elokuva pursuaa tähtinäyttelijöitä, mistä kärsi jo Ocean´s Eleven. Nyt mukaan on kiskaistu muun muassa Catherine Zeta-Jones, joka näyttelee Europolin agenttia. Roolihahmojen lisääntyessä tarina muuttuu entistä sekavammaksi hauskuuttamiseksi, mikä tarkoittaa kaoottisia sivujuonia ja hupsunhauskoja irtovitsejä. Tunnettu Hollywood-näyttelijä käväisee näyttämöllä cameo-roolissa ja Danny Oceanin vaimo Tess (Julia Roberts) yrittää imitoida Julia Robertsia. Mieleen tulevat lähinnä Uuno Turhapuro -leffat sillä erotuksella, että Spede-elokuvat olivat rehellisesti kökköjä. Ocean´s Twelve keikaroi viileyden ja väkinäisen vitsailun välimaastossa.

© 2004 Village Roadshow Films (BVI) LimitedRikollishahmot eivät aiemmasta ole juuri kehittyneet. Edelleen kunkin hahmon persoonaa hallitsee vain yksi luonteenominaisuus. On keikaria, pomoa, epävarmaa märkäkorvaa, taipuisaa akrobaattikiinalaista, vihaista mustaa ja niin edelleen. Uutena tyyppinä on eurooppalainen, joka pitää varastamisesta ja kärsii itsetunto-ongelmista. Aika ajoin rooleja yritetään vaihtaa. Amatööristä tulee joukon johtaja, mutta tämäkin metafiktio jää pelkäksi irralliseksi kokeiluksi.

Elokuvan musiikki svengaa ja vie mukanaan. Rytmit luovat letkeän tunnelman, jonka toivoisi säilyvän koko kahden tunnin katselun ajan. Tämä toteutuu vain Dean Martinin ja Frank Sinatran tähdittämässä Kovat kaverit -elokuvassa (1960), jota 2000-luvun uusintafilmatisoinnit ovat yrittäneet jäljitellä.

Kun herrasmiesvarkaat hassuttelevat Ocean´s Twelvessä itsetarkoituksellisesti, katsojan hymy hyytyy äkkiä. Ilme säilyy synkkänä senkin jälkeen, kun on vilkaissut Ocean´s Twelven " lisämateriaalin", joka tarkoittaa yhtä vaivaista elokuvatraileria.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,2 / 5 henkilöä