Mieletön juttu on hyvä elokuva, siinä korostuvat hyvät näyttelijäsuoritukset ja elokuvan käsikirjoitus Elmore Leonardin kirjasta on jälleen kerran toimiva. Uskomatonta, miten melkein poikkeuksetta kaikki parhaat Hollywood-elokuvat tulevat Elmore Leonardin kynästä. Get Shorty oli hyvä, Jackie Brown suorastaan mainio, mutta kumpikaan ei varsinaisesti vedä vertaa Mielettömälle jutulle.

Leonardin tarinoiden toimivuus mielestäni selittyy sillä, miten ne ovat sekoitus absurdia komiikkaa ja hyvin maanläheistä realismia. Tämä vastakohtaisuus yhdistettynä hieman monimutkaiseen aikarakenteen käyttöön tuo elokuvantekijälle mahdollisuuksia, joita usein ei tule eteen. Tärkeä asia Elmore Leonardin juttujen toimivuudessa valkokankaalla on tietenkin se, että ne ovat projekteja, joita ottavat vain laadukkaammat ohjaajat.

Laadukkaat osaset

Out of Sight / Mieletön juttu - (c) 1998 Universal City StudiosMieletön juttu kertoo absurdin tarinan pankkirosmosta, joka kiintyy FBI-agenttiin tehdessään viimeistä keikkaansa. FBI-agentiksi on saatu hunajainen Jennifer Lopez, joka viimeistään tällä elokuvalla varmistaa paikkansa 15-70-vuotiaiden miesten päiväunissa. Hänen vastapoolinsa karismaattisena pankkirosvona on George Clooney, tuo Teho-osaston tehomies, joka ei ole elokuvillaan liiemmin vakuuttanut. Robert Rodriquezin elokuvassa Hämärässä aamunkoittoon hänen roolinsa tosin vaikutti hyvältä, mutta vertailukohteena olikin Quentin Tarantino, joka ei näyttelijänkyvyillään vakuuta. Muut elokuvat ovatkin olleet melkoisen tuskaista katsottavaa, erityismaininnan saa neljäs Batman-elokuva, joka Clooneyn tähdittämänä toivottavasti lopetti Joel Schumacherin uran Batman-ohjaajana.

Out of Sight / Mieletön juttu - (c) 1998 Universal City StudiosMuutkin näyttelijät tekevät tässä elokuvassa vahvaa työtä. Ving Rhames, George Clooneyn pankkeja ryöstävänä kaverina on normaalin juro, mutta lupsakka itsensä, Don Cheadle, joka on entinen vanki ja nykyinen psykopaatti Snoopy Miller. Don Cheadlellä on muuten valkoisin nimi, mitä olen koskaan tavannut mustalla näyttelijällä. Erinomaisia suorituksia tekevät myös elokuvan lopputeksteissä mainitsemattomat, mutta elokuvassa vilahtavat Samuel L. Jackson ja Michael Keaton.

Ohjaaja Steven Soderbergin on matkallaan ohjaamaan Mieletöntä juttua eksynyt kauaksi debyyttielokuvastaan Seksiä, valheita ja videonauhaa. Soderberg on kuitenkin aina selvinnyt haasteistaan kunnialla. Eikä Mieletön juttu petä tässäkään suhteessa. Soderberg ohjaa näyttelijöitään erehtymättömästi ja luovien kaikki mahdolliset karikot. Elokuva säilyttää ryhtinsä, se tietää, minne se on menossa, eikä mutkainen matka eksytä sitä päämäärästään.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,4 / 5 henkilöä