Huumeen liike

Steven Soderberghin uusin elokuva, Traffic, on erinomainen kertomus huumeongelmasta Yhdysvalloissa. Se alkaa kutoa näennäisen irtonaisista tarinanpätkistä yhtenäistä tarinaa, jossa huumeongelmaa käsitellään kantaaottavasti sekä yksittäisen ihmisen tasolla että valtiollisena ongelmana. Tarina on synkkä, mutta kerrottu valaisevasti ja sydämellä.

© 2000 USA FilmsMichael Douglasin esittämä Robert Wakefield on juuri nimitetty Yhdysvaltain huumeasioiden viraston johtajaksi. Erika Christensen on Robert Wakefieldin tytär, joka pakenee yläluokkaista tylsyyttä erinäisten tajunnanlaajentajien avulla. Benicio Del Toro on Meksikon Tijuanassa toimiva poliisi, joka pääsee tekemään mittavan huumetakavarikon, mutta armeijan miehet ottavat lastin häneltä. Don Cheadle valmistautuu pidättämään parinsa kanssa Kaliforniassa toimivan huumekauppiaan. Taistelu huumeita vastaan tapahtuu kaikkialla, ja ongelmina onkin, millä rintamalla kannattaa taistella ja kuka on vihollinen.

Laatutyötä ja cameoita

© 2000 USA FilmsYhteiskunnallisesti painava tarina on houkuttanut tekijöiksi alansa huippuja. Sitten Michael Curtizin 1940-luvulla ei yksi ohjaaja ole saanut Oscar-ehdokkuutta kahdesta eri elokuvasta samana vuonna. Tänä vuonna Steven Soderbergh ylsi samaan, ja jos joku elokuva ansaitsee kaikki palkintonsa, se on tämä. Traffic on ohjauksellisesti vuoden paras elokuva - ylivoimaisesti (Ridley Scott menköön metsään). Siinä käytetään tarinan kertomiseen niin moniulotteisia keinoja, kuten erivärisiä linssejä ja eri kuvaustekniikkaa eri paikoissa, että elokuvaa on nautinto katsoa.

© 2000 USA FilmsTrafficin käsikirjoitus on vallan loistava. Siinä käytetään Robert Altmanin elokuvista tuttua tekniikkaa erillisten tarinanpätkien yhdistämisestä, mutta Soderberghin elokuvassa yhtenäistetään teeman lisäksi myös tarina. Käsikirjoituksen lisäksi täytyy kyllä kehua myös näyttelijätyötä. Varsinkin Benicio Del Toron esiintyminen on harvinaisen uskottavaa. Hänen roolinsa tuo erinomaisen hyvin esille jatkuvan kädenväännön oloihin sopeutumisen ja idealistisen muutoksen tavoittelun välillä.

Muutaman tärkeän pääroolin lisäksi elokuvassa on erityisen merkittäviä pienempiä rooleja. Salma Hayekilla on pieni rooli prostituoituna. The 70’s Show’n Eric, Topher Grace, tekee yllättävän vakuuttavan roolin turhautuneena älykkönä. Useat muutkin tv-rooleissaan vakuuttaneet näyttelijät, kuten Kovan lain Benjamin Bratt, ovat päässeet tässä elokuvassa isompiin ympyröihin.

Traffic on Suomen elokuvavuoden 2001 tähän mennessä merkittävin ensi-iltaelokuva. Se on hyvä, koskettava ja kiinnostava. Tälle soisi palkintoja ja katsojia vaikka kuinka ja paljon, vaikka valtaisaa yleisömenestystä elokuvasta tuskin tulee aiheen raskauden takia. Ainahan saa kuitenkin toivoa.

* * * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,6 / 7 henkilöä