Lintu vai kala?

Hoh-hoijaa! Montako elokuvaa näitä on tehty? Hajamielinen professori askartelee tieteellisten ongelmien parissa ja yrittää samalla valloittaa mielitiettynsä sydämen. Lopussa hän tietenkin pelastaa päivän, vaikkei näytä selviävän edes jokapäiväisen elämän tavallisimmistakaan askareista, Forrest Gumpin tyyliin. No, nyt on tilaisuus nähdä yksi sellainen lisää kun Disney-yhtiö julkaisee rainansa Flubber - Maailman mahtavin mönjä videolla. Elokuvan nimi tulee aineen erikoisesta olomuodosta (sanoista "lentävä kumi", englanniksi flying rubber eli Flubber).

Flubber - (c) 1997 Walt Disney Pictures © 1997 Walt Disney Pictures

Hajamielinen professori, Phillip Brainard (Robin Williams), on jo kahdesti unohtanut omat häänsä. Kolmantena hääpäivänään professori onnistuu sattumalta keksimään kumimaisen aineen, joka pystyy uhmaamaan painovoimaa ja tekemään mitä korkeimpia pomppuja.

Keksintönsä seurauksena Brainard luonnollisesti unohtaa jälleen häänsä ja nuoren parin onni rakoilee pahemman kerran. Flubber-ihmeaine herättää myös kierojen liikemiesten mielenkiinnon ja taistelu aineen omistuksesta alkaa.

Mönjää kaiken ikäisille

Les Mayfieldin elokuva pohjautuu löyhästi Disneyn aikaisempaan suurmenestykseen Hajamielinen professori (The Absent-Minded Professor, 1961). Alkuperäisen elokuvan niin persoonaton Flubber on kokenut täydellisen muodonmuutoksen kuuluisan efektipajan Industrial Light and Magicin käsissä. Aine on sympaattisen pyöreää ja notkeaa kuin muovailuvaha. ILM:n neropatit ovatkin saaneet aikaan elokuvan ainoan hauskan kohtauksen, kun vapaaksi päässeet Flubberit tanssivat oman musiikkiteemansa tahtiin (Danny Elfmanin mukava "The Flubber Mambo Song") 1930-luvun suurten Hollywood-musikaalien tyyliin.

Tämän tyyppisten Disney-elokuvien suurin ongelma kautta vuosien on ollut niiden tietoinen suuntaaminen mahdollisimman laajalle yleisölle. Kun koko perhe on yritetty saada sisälle teattereihin, produktioista ei ole voitu tehdä pelkästään lastenelokuvia, vaan mukaan on liitetty jotain vanhemmillekin sopivaa. Flubberissa tämä näkyy professori Brainardin ja rehtori Reynoldsin (Marcia Gay Harden) rakkaussuhteen liiallisena korostamisena. Ensi-iltaa teatterissa katsoessani tämä ihmissuhdepuoli näytti menevän täysin ohi näytöstä seuranneilta pikkulapsilta, kuten myös professorin löpinät kemian ja fysiikan ihmeellisestä maailmasta. Me vanhemmat katsojat taas emme liiemmin nauraneet ihmemönjää varastamaan tulleiden roistojen kovalle kohtelulle. Aku Ankkaa ja Nakke Nakuttajaa lukeneille siinä ei ollut mitään uutta. Uudelleen videolta katsottuna vaikutelma korostuu entisestään.

Flubberia on markkinoitu Suomessa nimenomaan lastenelokuvana, sillä se on dubattu suomeksi. Ammattitaitoiset näyttelijät Eero Saarisen (Brainard) ja suloisen Mari Vainion (Brainardin apuri, ilmassa leijuva tietokoneruutu Weebo) johdolla onnistuvat hyvin tehtävässään ja ovat saaneet äänirooleihinsa amerikkalaisversiosta puuttunutta räväkkyyttä. Mikään ei kuitenkaan pelasta katsojaa puuduttavalta elokuvakokemukselta. Kaikenkarvaiselle yleisölle suunnattuna Flubber - Maailman mahtavin mönjä ei ole hauska eikä jännittävä. Aika harvoin puolitoista tuntia kuvaruudun ääressä tuntuu kaksinkertaiselta. Arvatkaapa muuten, saiko nuori pari toisensa elokuvan lopussa? Väärä vastaus vaatisi jo tosielämän Brainardin sielunelämän.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1 / 2 henkilöä