Pedofiilipappi ja postmoderni Prometheus

Ensin hyvät uutiset. X-Files: Usko koetuksella ei jatka Chris Carterin luoman Salaiset kansiot -televisiosarjan (The X-Files, 1993-2002) kiehtovaa, mutta sarjan edetessä jatkuvasti päättömämmäksi muuttunutta ufojuonta. Elokuva sisältää myös jonkin verran sarjan viistoa huumoria, ja toinenkin sarjan tavaramerkki, synkkä tunnelma, on taltioitunut erinomaisesti filmikelalle.

Sitten ne huonot. Tv-sarjoihin perustuville elokuville liian tuttuun tapaan Usko koetuksella on jälleen pidennetty, keskinkertainen televisiosarjan episodi. Onneksi pituutta on vain tunti ja kolme varttia, joten esimerkiksi Sex and the City-elokuvan yliluonnolliselta tylsyydeltä vältytään.

Viimeiset viisitoista vuotta koomassa, hermeettisessä eristyksessä tai pylvään nokassa viettäneille on syytä mainita Salaisten kansioiden kertovan kahdesta outoja elementtejä sisältäviä rikoksia, X-kansioita tutkivasta FBI-agentista. Draamaa, dekkaria, komediaa, kauhua, jännitystä ja paranormaaleja ilmiöitä taiten yhdistävä sarja on 1990-luvun parhaita.

Kansioiden keskiössä ovat Fox "Spooky" eli "Huuhaa" Mulder (David Duchovny),yliluonnollisen ekspertti, jonka primus motor on lapsuuden trauma, avaruusolioiden sieppaama pikkusisko, sekä Dana Scully (Gillian Anderson), lääkäri ja parivaljakon skeptikko, järjen ääni aina järjettömyyksiin asti. Outoa kyllä, jälkimmäisen agentin harras katolilaisuus ei estä epäuskoa kaikkeen muuhun mahdolliseen hölynpölyyn.

Usko koetuksella palaa sarjan maailmaan kuuden välivuoden jälkeen. Mulderin työn on mustamaalannut ihmismuotoisen supersotilas-avaruusolennon (sic) murha ja mies on FBI:n etsintäkuulutuslistalla. Scully tekee töitä lääkärinä katolilaisessa sairaalassa, jossa nunnat rukoilevat rutiininomaisesti leikkaussalien ulkopuolella.

Kun FBI-agentti katoaa epämääräisissä olosuhteissa ja meedioapuaan tarjoaa 37 kuoripojan raiskaamisesta tuomittu pitkähiuksinen pedofiilipappi (skottikoomikko Billy Connolly), on liittovaltion poliisin aika armahtaa Mulder ja kaivaa tämä Scullyn avustuksella maan alta.

Toisin kuin edellinen X-Files-leffa Taistelu tulevaisuudesta (1998) yrittää Usko koetuksella pärjätä itsenäisenä teoksena. Sarjan jokaisen jakson nähneenä on hankalaa sanoa miten elokuva onnistuu, mutta veikkaan, että sarjamurhaajan, elinkauppaajan ja puoskaritohtorin ajojahtia voi hyvin seurata tietämättä televisiosarjasta mitään.

Rikosjuonen ohessa kulkee toki Mulderin ja Scullyn välille sarjassa hiljalleen virittynyt romanttinen jännite. Aivojen järkikeskusta taas koputtelevat kantasoluhoidot, jotka elokuvassa ovat tieteen näkökulmasta silkkaa huuhaata. Onneksi hoitomuotoa ei silti demonisoida.

Elokuvan teemaksi on kuitenkin valittu se sarjan heikoin: hengellisyys. Miltei pahin mahdollinen paha on pitänyt elokuvaan tunkea ja tehdä tästä harras, katuva, ilmestyksiä kokeva kirkonmies, jotta vastapainoksi saataisiin myös hyvää.

Kuulostaako syvälliseltä? Paljon elokuvassa ainakin rukoillaan ja jaaritellaan korkeammista voimista. En tiedä uppoaako aihepiiri amerikkalaiskatsojiin, mutta ainakin kaltaiseni sekulaari suomalainen joutuu vääntelehtimään myötähäpeästä kuunnellessaan surkuhupaisan vakavaa dialogia "uskosta", "pimeydestä" ja "valosta". Toivon mukaan astetta pienemmällä ateismilla varustettu katsoja saa näistä aineksista kasaan koherentin teeman.

Vaan eipä tällä väliä. Jännäri pysyy kasassa ja kulkee kohtuullisen pirteästi. Murhaajan silmät kiiluvat, leikkaukset ovat teräviä ja jännäritunnelmasta pidetään kiinni. Yksi sarjan vakiokasvoista, FBI-pomo Walter Skinner (Mitch Pileggi) on tosin ängetty leffaan sangen väkinäisesti. Eikä siitä pääse mihinkään, että Chris Carterin käsikirjoittaman ja ohjaaman elokuvan ulkoasu on hyytävän komea.

Valitettavasti leffa ei tarjoa paljoa muuta kuin peruskauhutrillerin. Ilman Salaisten kansioiden näyttelijä- ja henkilökaartia unohtaisi pätkän jo seuraavana päivänä. Usko koetuksella ei edes mahdu aidosti pelottavien X-kansioiden joukkoon. Onneksi Duchovny-Anderson-kaksikon kemia pelaa jälleen täydellisesti ja molempien näyttelijäntyötä on ilo katsoa. Gillianin viehättävyys ei myöskään ole vuosien saatossa kadonnut mihinkään, päinvastoin.

Jos elokuva olisi piirun verran parempi, olisi sen itsenäisyys tv-sarjasta ollut pelkkää plussaa. Nyt se tuskin hankkii sarjalle paljoakaan uusia katsojia ja uutta dvd-myyntiä. Vannoutuneelle fanille se on selkeä pettymys, kaipasi sarjan ufojuonelle päätöstä tai ei.

Loppujen lopuksi Usko koetuksella saa jopa haikailemaan sarjan ufosalaliittoja. Kuten kaikki x-fiilit tietävät, on Salaisissa kansioissa lupailtu alien-invaasio tapahtuva 22.12.2012. Ikivanhassa Maya-kalenterissa ennustettuna maailmanlopun ajankohtana, kuinkas muuten. Onneksi voimme Chris Carterin puheiden ja toiveiden perusteella odotella kolmatta, sarjan päättävää X-Files-elokuvaa teattereihin ehkä juuri näihin aikoihin.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,4 / 5 henkilöä

: